izkoristek-klimatske-naprave-seer-scop1

Vse večja ekološka ozaveščenost potrošnikov vodi k želji kupiti čimbolj ekološke in energetsko varčne izdelke. Vsi si želimo kupiti klimatsko napravo, ki bo poleti hladila in pozimi ogrevala, hkrati pa bo izkoristek klimatske naprave kar najvišji. Dandanes morajo vse klimatske naprave nositi oznako energetske učinkovitosti. Opremljene so z oznakami SEER in SCOP, ki nam pokažejo izkoristek klimatske naprave, ki si jo ogledujemo za nakup. Prav tako, pa lahko enostavno naredimo tudi primerjavo z drugimi modeli klimatskih naprav. Ekipa svet-klime.si vam bomo z veseljem svetovali in našli najprimernejšo klimatsko napravo za vaš dom, ki bo hkrati tudi visoko energetsko učinkovita.

Razred A s podrazredi predstavlja energetsko najučinkovitejše klimatske naprave

Sezonska učinkovitost je način merjenja dejanske energetske učinkovitosti ogrevanja in hlajenja skozi vse leto. Prvič se je merjenje pojavilo v letu 2006, od 1. januarja 2013 pa je Evropska komisija sprejela direktivo, s katero mora vsaka klimatska naprava imeti energijsko oznako, iz katere je razvidno v kateri energetski razred sodi. Poznamo energijske oznake od A do G, razred A pa je z vse večjo učinkovitostjo dobil podrazrede A+, A++, A+++, ki predstavljajo energetsko najučinkovitejše produkte.

Sodobne klimatske naprave imajo izkoristek klimatske naprave definirane z oznakama SEER in SCOP. Kazalnik SEER nam pokaže sezonski izkoristek klimatske naprave za hlajenje. Kazalnik SCOP pa nam pokaže sezonski izkoristek klimatske naprave za ogrevanje. SEER IN SCOP predstavljata izkoristek klimatske naprave v običajnih delovnih pogojih v sezoni.

Za celotno območje Evrope so za definiranje SEER pri klimatskih napravah prevzeli podatke za mesto Strasbourg v Franciji. Zunanja temperatura pri izračunu izkoristka klimatska naprave je bila 20, 25, 30 in 35°C. Povprečni čas delovanja in mirovanja pri določeni temperaturi je kazalnik sezonske učinkovitosti hlajenja (SEER). Za kazalnik SCOP pri ogrevanju ni enotnega temperaturnega profila za Evropo, je pa bila vrednost zasnovana glede na razdelitev evropskega ozemlja na tri temperaturna območja: toplo, srednje in hladno.

Praktični primer izkoristka klimatske naprave

Izkoristek klimatske naprave nam pokaže koliko energije hlajenja ali ogrevanja nam nudi klimatska naprava, glede na porabljeno električno energijo. Primer: če je izkoristek ogrevanja SCOP 4, pomeni, da 1kW porabljene električne energije proizvede 4kW toplotne energije. V energijski razred A spadajo vse klimatske naprave,ki imajo koeficient SEER za hlajenje višji od 3,2 in koeficient SCOP za gretje višji od 3,6. Inverterske klimatske naprave imajo boljši izkoristek, saj porabijo do 30% manj električne energije.

Kako pa izračunamo vrednost SEER? Nazivno obremenitev klimatske naprave pomnožimo z ekvivalentom ur hlajenja ter dobimo vrednost SEER. Običajna klimatska naprava hladi 350 ur na leto. Referenčno porabo hlajenja v urah delimo z letno porabo električne energije porabljene za hlajenje v kWh. Dobljena vrednost je SEER, višja kot je vrednost, večji izkoristek ima klimatska naprava.

Energijske oznake nam pomagajo, da izdelamo primerjavo klimatskih naprav glede na energetsko učinkovitost, hkrati pa proizvajalce spodbujajo, da razvijajo zmeraj bolj eko produkte. Torej, večji kot je izkoristek klimatske naprave, višji sta vrednosti SEER IN SCOP ter boljši je izkoristek klimatske naprave.

Mitsubishi MSZ LN LUXURY klimatska naprava z visokim izkoristkom

Primer klimatske naprave, ki sodi v energetski razred A+++ pri ogrevanju in hlajenju je klimatska naprava Mitsubishi MSZ LN LUXURY. Njena SEER vrednost je 10,5, SCOP pa 5,2, kar jo uvršča med zelo visoko energetsko varčne klimatske naprave. Pri 1kW porabljene električne energije, bo klimatska naprava proizvedla 10,5 kW ohaljenega zraka in 5,2 kW toplote. Glede na koeficient učinkovitosti, ima klimatska naprava Mitsubishi MSZ LN LUXURY zelo visok izkoristek klimatske naprave.

Toshiba Suzumi Plus klimatska naprava z visokim izkoristkom

Klimatska naprava proizvajalca Toshiba, Suzumi Plus sodi v energetski razred A++ s SEER vrednostjo 6,5 in SCOP 4,6. Pri moči 1,7kW klimatska naprava Toshiba Suzumi Plus za ogrevanje doseže razred A+++, s SEER vrednostjo 5,4. Klimatska naprava Suzumi Plus je okolju prijazna ter gospodarno ravna z razpoložljivimi viri energije. Invertersko krmiljenje zmanjšuje porabo električne energije, saj se klimatska naprava stalno prilagaja potrebam delovanja.

Daikin Emura klimatska naprava z visokim izkoristkom

Z visokim izkoristkom klimatske naprave se ponaša tudi klimatska naprava Daikin Emura, ki je glede na vrednosti SEER: 8,73 in SCOP 4,61 energetsko zelo učinkovita. Sodi v razred A+++. Poleg tega, da je Daikin Emura klimatska naprava z visokim izkoristkom, je tudi vrhunske tehnologije in čudovitega dizajna. Za hlajenje in ogrevanja dosega ekstremne temperature, ohlaja tudi pri zunanji temperaturi do 46°C in ogreva do zunanje temperature -25° (z zunanjo enoto RXLG-M).

Seveda pa ni nujno, da kupimo prav klimatsko napravo najvišjih vrednosti SEER in SCOP. Sodobne klimatske naprave so povečini visoko energetsko varčne, izkoristek limatske naprave pa pri različnih modelih zelo podoben in visok. Prebrite si še več o klimatskih napravah Toshiba in klimatskih napravah Mitsubishi. Vedno pa vam je za morebitna vprašanja in nasvete na voljo naša ekipa svet-klime.si. Skupaj bomo izbrali najprimernejšo klimatsko napravo za vaše potrebe!