Ob nakupu klimatske naprave moramo poskrbeti tudi za profesionalno montažo klimatske naprave. Le tako, bo klimatska naprava delovala pravilno in učinkovito, nam pa nudila najvišje udobje. Naša ekipa je sestavljena iz izkušenih strokovnjakov iz področja montaže klimatskih naprav, zato vam v primeru nakupa na svet-klime.si priporočamo tudi odločitev za montažo klimatske naprave, saj vam le tako lahko zagotovimo, da bo montaža opravljena strokovno in brezhibno.

Najprej je na vrsti notranja enota klimatske naprave

Najpomembnejše v prvi fazi montaže klimatske naprave je odločitev, kam bomo namestili notranjo enoto klimatske naprave. Stena, ki jo izberemo mora biti neovirana, ne sme biti izpostavljena neposredni sončni svetlobi in drugim virom toplote. Pravilo je tudi, da je notranja enota klimatske naprave nameščena na višini vsaj 2,1m od tal, na vrhu in ob staneh pa potrebuje vsaj 15cm prostora. Pomembno je tudi, da notranjo enoto klimatske naprave namestimo vsaj 1m od antene, priključnih vodovov za televizijo, radia, varnostnega sistema, domofonov in telefonov. Električni hrup, ki ga povzročajo navedeni viri, lahko povzroči operativne težave naši klimatski napravi. Poleg vsega naštetega, pa mora biti stena, na katero bo izvedena montaža notranje enote klimatske naprave dovolj močna, da zdrži njeno težo.

Tehnični del

Ko imamo izbrano optimalno lokacijo za montažo klimatske naprave, se prične namestitev nosilne plošče. Nosilna plošča ki je pritrjena na steno in nosi našo notranjo enoto klimatske naprave. Takoj za tem, ustvarimo luknjo v steno, skozi katero bodo tekli cevovodi. Pri ustvarjanju luknje je pomembno, da tudi na zunanji strani preverimo, kje je najboljša lokacija. Upoštevati moramo tudi dolžino cevi in razdaljo, ki bo potrebna, da dosežemo zunanjo enoto klimatske naprave. Luknja, ki smo jo izvrtali, mora biti nagnjena navzdol proti zunanjosti, da se zagotovi ustrezen padec.

Cev namestimo skozi luknjo izvrtano v steno od notranje enote klimatske naprave do predvidenega mesta zunanje enote. Naslednji korak zahteva montažo notranje enote klimatske naprave na nosilno ploščo, ki smo jo že pritrdili. Še priključimo cev na odvod vode notranje enote in montaža notranje enote klimatske naprave je končana.

Sledi zunanja enota klimatske naprave

Ponovno je tukaj odločitev, kje je najprimernejša lokacija za montažo zunanje enote klimatske naprave. Ta mora biti oddaljena od močno prašnih in vročih, sončnih območij. Tudi radijska ali TV antena naj ne bosta oddaljeni manj kot 3 metre.

Ko je lokacijska odločitev sprejeta, namestimo zunanjo enoto, priključimo električne žice in cev.

Še zadnje nastavitve

Montaža klimatske naprave se nadaljuje z odzračevanjem. Iz hladilnega kroga naše nove klimatske naprave moramo odzračiti zrak in vlago. To storimo tako, da priključimo vakuumsko črpalko, jo vklopimo in pustimo delovati, dokler ne dosežemo absolutnega vakuuma 10mm Hg. Pred zagonom preverimo še vse ventile in preprečimo morebitno puščanje.

Cevovod, ki prihaja iz notranjosti na zunanjo stran, moramo na delu, kjer je izpostavljen mrazu zaščititi z izolacijskim trakom. Nato pa cevodod s sponkami še pritrdimo na steno. Luknjo, ki smo jo izvrtali za cevovod zapremo s poliuretansko peno. Montaža klimatske naprave je končana, ta pa pripravljena za uporabo.

Zakaj je pomembno, da izberemo optimalno lokacijo?

Optimalna izbira lokacije, kamor bomo  namestili klimatsko napravo je zelo pomembna, saj bo poraba energije nižja, udobje bivanja višje in v nekaterih primerih lahko tudi prihranimo pri nakupu klimatske naprave.

Če bo klimatska naprava pritrjena na optimalno lokacijo bo lažje dosegla temperaturo, ki jo želimo v prostoru. Hitreje, kot bo ohladila, manj energije bo porabila. Prav tako bo naše udobje višje, ker bo s pravilno lokacijo hitreje dosegla želeno temperaturo. V nekaterih primerih je montaža klimatske naprave na idealno lokacijo težja. Vendar pa bomo v tem primeru mogoče lahko kupili klimatsko napravo z manj moči, ki bo porabila manj energije in bila že primarno cenejša.

Naši monterji vam bodo strokovno svetovali, kje je najbolj optimalna lokacija za montažo vaše nove klimatske naprave, skupaj pa boste izbrali lokacijo, ki bo najbolj optimalna in ustrezna tudi vam.

Še nekaj praktičnih nasvetov

Klimatska naprava naj bo nameščena v najbolj vročem prostoru našega doma

Če klimatsko napravo namestimo v najbolj vroč prostor našega doma, bo udobje bivanja tudi v drugih prostorih višje. Klimatska naprava bo ohladila najbolj sončen in vroč prostor ter poskrbela, da bo klima v celotnem stanovanju prijetnejša.

Hodnik ni dobra lokacija za namestitev klimatske naprave

Hodnik ponavadi ni direktno izpostavljen soncu, pogosto tudi nima oken, zato tam klimatska naprava ne bo imela veliko dela, saj bo hitro dosegla želeno temperaturo in se izklopila. V sosednjih prostorih pa bo temperatura še vedno visoka.

Ugotovili smo, da je lokacija izrednega pomena pri montaži notranje in zunanje enote klimatske naprave. Pravilna izbira nam bo nudila višje udobje, z nizko porabo energije. Pred vgradnjo je zato pomembno, da se pogovorimo s strokovnjakom in mu prepustimo montažo. Naše zadovoljstvo bo v tem primeru najvišje. Tudi, če montaža klimatske naprave na najboljšo lokacijo pomeni nekoliko več inštalacije, se bo le malo višji strošek montaže hito povrnil z udobjem in najvišjo učinkovitostjo, saj klimatsko napravo vgrajujemo za daljše časovno obdobje, zato je prav, da temu posvetimo dovolj pozornosti.