katero klimatsko napravo izbrati

Vedno toplejša in bolj vlažna poletja marsikoga vzpodbudijo k nakupu klimatske naprave. Klimatske naprave v današnjem času niso namenjene le za učinkovito hlajenje, ampak lahko z njimi svoj dom tudi ogrevamo. Ravno zato, ker nam klimatska naprava vse leto nudi udobje, pa je izjemno pomembno, da izberemo klimatsko napravo, ki ima ustrezno hladilno/ogrevalno zmogljivost glede na prostor, ki ga želimo ohlajati/ogrevati. Klimatska naprava, ki ima preveliko zmogljivost bo neučinkovita in draga za delovanje. Naprotno klimatska naprava, ki ima premalo moči za kapaciteto prostora, ne bo zadovoljila naših potreb po ohlajanju ali ogrevanju.

Najpomembnejša je velikost prostora

Klimatske naprave so različnih oblik, velikosti, barv, najpomembnejša lastnost za učinkovito delovanje pa je njena moč. Klimatska naprava z močjo 2,5kW je namenjena uporabi v prostoru do 20m2 ali celo 30m2, moč 3,5kW pa učinkovito deluje v prostoru od 35m2 do 40m2.

Če želimo ohlajati ali ogrevati več prostorov, se lahko odločimo, da na eno zunanjo enoto klimatske naprave povežemo do 3 notranje enote, ki so nameščene v različnih prostorih našega doma.

Zelo pomembno pri izbiri klimatske naprave je torej velikost prostora in količina oken. Sobe, v katere večji del dneva sveti sonce, bodo potrebovale močnejšo klimatsko napravo, kot tiste v katere sonce posveti zelo kratek del dneva ali pa sploh ne.

Prenosna ali split klimatska naprava?

Obstaja dve glavni vrsti klimatskih naprav; prenosne klimatske naprave in split modeli, ki so stalno pritrjeni na steno. Prenosna klimatska naprava je dokaj ugodna investicija za hlajenje vašega doma, vendar moramo skozi odprto okno napeljati cev za odzračevanje. Poleg tega prenosna klimatska naprava ni tako učinkovita kot stalni model split klimatske naprave. Tudi na splošno, je prenosna klimatska naprava glasnejša in porabi več energije.

Split klimatska naprava sestoji iz dveh enot, zunanje in notranje in je vedno pogostejša izbira pri nakupu. Notranja enota je zelo tiha, zunanja pa oddaja blag zvok. Ne glede na to, da je split klimatska naprava nekoliko dražja od prenosne, je bolj učinkovita in varčna, ko želite ohladiti večji prostor. Glede na to, na katero mesto se klimatska naprava namesti, ločimo stenske, ki so najbolj priljubljene, poleg pa še stropne in talne klimatske naprave.

Inverter motor bo prihranil do 30% energije

Priporočamo nakup inverterske klimatske naprave, ki se od tradicionalne razlikuje po tem, da spreminja vrtljaje kompresorja in s tem tok hladilnega sredstva. Če ni velike potrebe po hlajenju, kompresor klimatske naprave deluje z manjšimi obrati. Z razliko od tradicionalne klimatske naprave, pri kateri kompresor deluje s polno močjo in se ustavi, ko doseže želeno temperaturo ali pa popolnoma miruje. Nakup inverterske klimatske naprave je malo višja investicija, vendar pa lahko zmanjšamo porabo električne energije tudi do 30%. Inverterska klimatska naprava je boljša izbira, če želimo s klimatsko napravo prostore tudi ogrevati.

Izberimo energetsko učinkovito klimatsko napravo

Pri odločitvi za »pravo« klimatsko napravo nam je v pomoč tudi ocena letnega stroška uporabe. Ta strošek je odvisen od veliko dejavnikov. Glavni dejavniki (vroči dnevi, lega stanovanja, pogostost uporabe prostora, ki ga bomo hladili). Pomembno je, da izberemo klimatsko napravo, ki bo primerna za kapacitete našega prostora.

Povpraševanje po energetsko učinkovitih klimatskih napravah je na trg pripeljalo produkte, ki omogočajo še dodatni prihranek. Dodatni prihranki, kot so  npr. zmanjšanje porabe s spremljanjem ali je prostor v uporabi in posledično ustrezno prilagojeno močjo delovanja.

Potrebujemo tudi dodatne funkcije?

Klimatska naprava ima lahko različne dodatne funkcije, ki nam povečujejo udobje. Nočni načini zmanjšujejo hrup s počasnejšim zagonom kompresorja in ventilatorja. Možnost časovnika, nam omogoča, da se klimatska naprava samodejno vklopi in izklopi ob nastavljenem času. Ta funkcija je zelo koristna, če želimo, da klimatska naprava ohladi prostor preden se vrnemo domov. Daljinski upravljalniki, ki so priloženi nekaterim klimatskim napravam omogočajo nastavitve, ne da bi zapustili svoj naslanjač. Nekatere klimatske naprave omogočajo tudi Wifi nadzor. Preko wifi nadzora lahko z računalnikom, mobilnim telefon ali tablico oddaljeno upravljamo z našo klimatsko napravo.

Zanesljivost in vizualni izgled

Klimatska naprava je investicija za daljše časovno obdobje, zato je pomembno, da izberemo uveljavljeno blagovno znamko, kot so Mitsubishi, Daikin, Toshiba, Gree, kjer poleg garancij prejmete tudi možnost kvalitetnih servisnih storitev.

Nenazadnje pa je pomemben tudi vizualni izgled, ki nima funckije pri delovanju. Upoštevati pa moramo, da bo klimatska naprava na steni zasedla kar precej prostora. Razmislimo kakšna oblika in barva se bosta najbolje prilagodili našemu domu. Naj bo klimatska naprava kot kos pohištva, ki ga skrbno izberemo in bo s svojim vizualnim izgledom v našem domu tudi pravi okras. Klimatske naprave so zelo različnih oblik, pri nekaterih pa lahko izbiramo tudi barvo, ena izmed takšnih je tudi klimatska naprava Mitsubishi MSZ-LN Luxury, ki je na voljo v štirih čudovitih barvah in prefinjeni obliki.

Povprašajte za nasvet

Pri nakupu klimatske naprave moramo biti pozorni na mnogo dejavnikov. Najbolje je, da odločitev o najustreznejši klimatski napravi prepustimo strokovnjakom. Ekipa svet-klime.si bomo skupaj z vami izbrali najučinkovitejšo klimatsko napravo, ki bo v vaš dom vnesla udobje in lep videz. Učinkovita klimatska naprava bo tako porabila manj električne energije ter prihranila stroške. Nakup klimatske naprave ne pomeni izbrati klimatsko napravo najvišjega energetskega razreda. Na porabo energije vplivajo še številni drugi dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri najustreznejše klimatske naprave.  Ali gre za stanovanjsko hišo, blok, poslovni objekt? Kako velik prostor bomo ohlajali?  Kakšne oblike in namembnosti je prostor, kje je prostor umeščen glede na celotni objekt? Kakšne kakovosti je izolacija objekta, ali ima sončno lego, številna in velika okna ter tudi koliko ljudi povprečno uporablja prostor.

Kot vidite, so pomembni številni dejavniki, zato mora klimatska naprava biti preudarni nakup s pomočjo nasveta strokovnjaka.

Potrebujete pomoč pri izbiri klimatske naprave?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene klimatskih naprav
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis klimatskih naprav

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *