Vročina in vlaga v poletnih dneh sta za mnoge ljudi lahko zelo naporni. Večina živih bitij in tudi človek se na vročinske razmere prilagodi do neke mere; žile se razširijo, krvni obtok pospeši ter poveča znojenje, ki na koži izhlapeva in jemlje telesu toploto. Tako se naš organizem bori proti vročini, več kot tega pa ne zmore. Posebej še je problem pri bolnikih, katerih telo tega ne zmore. Ni dileme, ali potrebujemo klimatsko napravo ali ne, klimatska naprava je potrebna, bolniki jih potrebujejo. Ostali pa si s klimatsko napravo življenje napravijo prijetnejše, vendar pa je zelo pomembne pravilna uporaba klimatske naprave in njeno vzdrževanje.

Za udobno bivanje in delo v prijetno ohlajenih prostorih poskrbi klimatska naprava, ki bo najučinkovitejša. V kolikor bomo upoštevali nekaj uporabnih nasvetov. Neznosna vročina pomeni skoraj neprekinjeno delovanje naše klimatske naprave, v kolikor želimo prijetno klimo za udobno bivanje. Da bi se izognili najpogostejšim napakam, s katerimi se srečujejo uporabniki klimatskih naprav, vašemu sistemu klimatske naprave pa olajšali breme neprestanega delovanja, ki bo tudi učinkovitejše in bolj ekonomično, si preberite kako najučinkovitejše uporabiti klimatsko napravo, poleg tega pa še prihraniti pri porabi električne energije.

Uporaba klimatske naprave- Pomembna je temperatura nastavljena na termostatu klimatske naprave

Doživljanje toplotnih udarov, ko stopimo iz vroče ulice v prostor ohlajen s klimatsko napravo in spet nazaj na cesto, kaže na nepravilno uporabo klimatske naprave. Splošno pravilo, ki je najugodnejše za naše zdravje pravi, da klimatska naprava notranji prostor ne sme ohladiti za več kot 5-8° manj kot je zunanja temperatura, saj velike temperaturne spremembe lahko negativno vplivajo na naše počutje, poleg tega pa bodo tudi stroški hlajenja nižji pri majhnih temperaturnih spremembah. Poletja se vsaj v večini vsako leto veselimo in ga nestrpno pričakujemo, zato uživajmo v toplih dneh in ohlajajmo prostore zmerno ter energetsko učinkovito.

Obratovanje klimatske naprave je najučinkovitejše pri nastavitvi 78° po Fahrenheitu oz. 25,5° Celzija za hlajenje. Znižanje temperature na 72°po Fahrenheitu oz. 22,2° Celzija lahko vaše stroške poviša za kar 47%. Pri zunanji temperaturi na primer 30°C, našo klimatsko napravo nastavimo na ohlajanje 25°C ter s tem poskrbimo, da bo delovanje najučinkovitejše, temperaturna sprememba med notranjim in zunanjih zrakom pa sprejemljiva za zdravje. Za ogrevanje je delovanje klimatske naprave najučinkovitejše pri nastavljeni temperaturi 18-20°C.

 

Zmotno je prepričanje, da bo klimatska naprava prostor ohladila hitreje, če bomo nastavili nižjo temperaturo od želene. Klimatska naprava ohlaja topli zrak v prostoru s hladnim zrakom, zato v določenem času lahko ohladi le določeno količino zraka.

Nekateri pa nastavijo višjo temperaturo prostora, ko jih ni doma, zato da bi klimatska naprava delovala v manjšem obsegu. Tudi s to dejavnostjo ne prihranimo. Najbolj učinkovito je, da temperaturo na termostatu minimalno spreminjamo. Najbolj energetsko učinkovita rešitev je, da v času ko nas ni doma v ohlajenem prostoru zapremo okna in spustimo senčila. V dobro izoliranem prostoru bo prijetno ohlajeno ostalo ves dan. Če pa dopustimo, da se celotni dan prostor segreva, nato pa želimo hitro ohladiti temperaturo zraka in nastavimo precej nižjo temperaturo na termostatu klimatske naprave, bo poraba višja, učinkovitost pa nižja. V veliko pomoč pri hlajenju so nam tudi programi, ki jih omogočajo sodobne klimatske naprave in s katerimi lahko nastavimo, da klimatska naprava prične ohlajati npr. pol ure preden prispemo iz službe.

Uporaba klimatske naprave- Uporaba senčil in ventilatorjev kot pomoč klimatski napravi

Naravna svetloba pripomore k zmanjšanju stroškov razsvetljave, vendar pa je v času, ko prostora nihče ne uporablja, najbolj učinkovito, da zagrnemo zavese ali druga senčila, ker bo delovanje klimatske naprave v tem primeru najučinkovitejše. To je še posebej priporočljivo za hiše, ki imajo veliko oken obrnjenih proti vzhodu in zahodu. Preprečevanje direktne sončne svetlobe v prostor pomaga zmanjšati delovanje klimatske naprave. Zavese, žaluzije in zastirke odgrnite zvečer, ko sonce ni več močno ali že zahaja.

Ob zmernih nočeh, lahko klimatsko napravo ponoči izklopimo in pustimo, da stropni ali talni ventilator opravi nalogo kroženja zraka. Ob zelo vročih nočeh, pa nastavimo klimatsko napravo na višjo temperaturo kot običajno in vklopimo ventilator, ki bo prijetno hladen zrak razporejal po prostoru ter razbremenil klimatsko napravo ter prihranil energijo.

Uporaba klimatske naprave – Izognimo se proizvajanju vročega in vlažnega zraka

Poskrbite, da bo vroč zrak, ki je posledica kuhanja iztekal iz hiše. Poskusite se izogniti dejavnostim, ki ustvarjajo toploto in vlažnost, kot so kuhanje, kopanje in pranje, v času visokih temperatur. V kolikor je mogoče opravite dejavnosti v večernem, hladnejšem času.

V kolikor imate v prostoru razvlažilec zraka, ga vklopite. V primeru delovanja razvlažilca lahko temperaturo klimatske naprave nastavite višje in prihranite energijo. Oglejte si še našo ponudbo razvlažilcev zraka.

Uporaba klimatske naprave – Klimatsko napravo zaščitimo pred soncem

Idealna lokacija za centralno klimatsko napravo je na severni strani hiše. Ker to ni vedno mogoče, lahko z ureditvijo zunanjosti dosežete ne le, da je dvorišče lepo in urejeno, ampak tudi zaščitite klimatsko napravo pred direktnim soncem. S sajenjem grmovja ali dreves okrog klimatske naprave lahko pripomorete k temu, da bo klimatska naprava vaš dom ohladila učinkovitejše.

Pomembno pa je tudi, da naši klimatski napravi redno menjujemo in čistimo filtre, da le ti ne postanejo gojišča bakterij.

Uporaba klimatske naprave – Nasvet strokovnjaka pri nakupu klimatske naprave

Nasvet strokovnjaka je pri nakupu klimatske naprave nepogrešljiv. Obrnite se na našo ekipo svet-klime.si, kjer vam bomo svetovali in skupaj z vami izbrali najprimernejšo klimatsko napravo za vaš dom ali poslovni prostor, upoštevajoč tudi zunanjo podobo, ki bo v prostoru poskrbela za zaključeno celoto. Izbirate lahko med široko ponudbo klimatskih naprav Daikin, Gree, Toshiba in  klimatskih naprav Mitsubishi.

V kolikor ste v dvomih o pravilni uporabi vaše klimatske naprave, se brez odlašanja obrnite na nas za nasvet strokovnjaka.

Je vaš sistem klimatske naprave že zastarel in postaja neučinkovit? Zamenjajte ga z novo, sodobno klimatsko napravo Mitsubishi, Daikin, Gree ali Toshiba, s katero bosta udobje in energetska učinkovitost na prvem mestu.

 

Potrebujete pomoč pri izbiri klimatske naprave?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene klimatskih naprav
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis klimatskih naprav

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *