Ogrevanje s toplotno črpalko

Prihranek stroškov pri ogrevanju s toplotno črpalko

Toplotne črpalke ponujajo energetsko učinkovito alternativo pečem in klimatskim napravam. Kot viru ogrevanja prostora porabijo približno četrino stroškov drugih ogrevalnih naprav. Torej, če iščete način za zmanjšanje računa za ogrevanje, je prava rešitev energetsko učinkovita toplotna črpalka. Vsak kW električne energije, ki ga vnesete v delovanje toplotne črpalke, prinese do 4kW toplote v vaš dom. To ustreza 300 odstotkov učinkovitosti, navajajo na spletni strani Evropskega združenja za toplotne črpalke. Skrb pred mrazom je s toplotno črpalko zrak voda popolnoma odveč, saj optimalno deluje tudi pri temperaturah do -25°.

Izberite toplotno črpalko kot primarni vir ogrevanja. Dolgoročno je to najugodnejša rešitev. Kar 50-80 odstotkov energije toplotna črpalka za ogrevanje pridobi iz okolice, za preostalo pa porablja električno energijo.

Ogrevanje s toplotno črpalko je okolju prijazno

Prihranek ogrevanje s toplotno črpako ne prinese le v stroških, ampak je toplotna črpalka tudi okolju prijazna, ker ne proizvaja fosilnih goriv in pri proizvodnji toplote proizvede veliko manj emisij toplogrednih plinov, kot običajne peči, za ogrevanje pa uporablja zunanji zrak, ki je brezplačni in obnovljivi vir energije. Z ogrevanjem s toplotno črpalko bomo poskrbeli za do 60 odstotkov emisij CO2 manj. Poleg tega, toplotna črpalka popolnoma odstrani potencialni vir ogljikovega monoksida v našem domu.

Vse višjo popularnost ogrevanju s toplotno črpalko pa lahko pripišemo tudi ekološkim subvencijam, ki jih Eko Sklad v Sloveniji nudi novim ekološko ozaveščenim lastnikom, ki se odločijo za vgradnjo toplotne črpalke.

Odločitev za toplotno črpalko prihrani prostor v našem domu

Toplotne črpalke imajo tudi prostorsko prednost, saj je večina komponent skritih očem. V našem domu bo potrebovala zelo malo prostora, kjer bo nameščena, tam pa bo popolnoma nemoteča, saj imajo običajno zelo dobro zvočno izolacijo, zato ne povzročajo motečega hrupa (za primerjavo: hrup se lahko primerja z delovanjem pomivalnega stroja) po izgledu pa vas bo spominjala na hladilnik. Najprimernejši prostor za namestitev je zaprt prostor (klet, utility, shramba…), kjer ne bo motila stanovalcev. Notranje enote toplotnih črpalk so kompaktne in fleksibilne.

Talno ogrevanje, radiatorji ali kombinacija obojega?

Če se odločimo za ogrevanje s toplotno črpalko imamo možnost namestitve radiatorjev, ki bodo ogrevali prostore ali talno ogrevanje, možna pa je tudi kombinacija obojega.

Toplotne črpalke imajo izjemne zmožnosti prenosa toplotne energije iz okolice in termodinamične lastnosti, kar jim omogoča, da poleg ogrevanja prostorov, varčno skozi vse leto ogrevajo tudi sanitarno vodo, ki jo imamo na voljo skozi ves dan. S sistemom toplotne črpalke lahko zadovoljimo potrebo po ogrevanju in hlajenju.

OgrevanjeSToplotnoCrpalko2

 

 

 

 

 

 

Ogrevanje s toplotno črpalko je enostavno in avtomatizirano. Ob namestivi in prvem zagonu so potrebne nastavitve, kasneje pa sistem deluje popolnoma samodejno. Vse kar je potrebno je vklop ogrevanja v jesenskih mesecih in izklop po zaključku ogrevalne sezone, nekateri sistemi pa imajo avtomatizirano tudi to.

Prednosti

Prednosti ogrevanja s toplotno črpalko je zelo veliko, v zadnjem času je najpopularnejša izbira ogrevanja v novogradnjah in renoviranih hišah. Peč na kurilno olje, ki je povezana z velikimi storški ogrevanja, nemalo ljudi menja z novim načinom ogrevanja, toplotno črpalko. Nenavadno visoka raven učinkovitosti pomeni, da se investicija v ogrevanje s toplotno črpalko hitro povrne, vam pa zagotavlja varno oskrbo s toploto. Prednost ogrevanja s toplotno črpalko pa so tudi nizki stroški vzdrževanja, saj ni potrebe po vsakoletnem obisku serviserja in preventivnem pregledu, razen v kolikor se pojavijo napake, ki pa jih, če je sistem pravilno nameščen, načrtovan in izveden, ne pričakujemo.

Omenimo še slabost toplotne črpalke, ki je najbolj očitna. Zunanja enota ob delovanju povzroča hrup, ki je lahko moteč za kakšnega bližnjega soseda, vendar hrup ne preseže 50 decibelov, ob nameščanju zunanje enote pa premislimo, kje bo zanjo najbolj optimalen prostor.

Če so izpolnjeni vsi predpogoji, se lahko v nekaterih primerih stroški ogrevanja s toplotno črpalko tudi prepolovijo, v primerjavi s pečmi na fosilna goriva. Pričakujemo lahko, da se bodo stroški investicije sami poplačali po približno 10 letih delovanja.

Pred nakupom toplotne črpalke se posvetujte s strokovnjaki

Pri nakupu toplotne črpalke moramo upoštevati, da najnižja cena ne pomeni vedno najboljše ponudbe. Pomembno je tudi, da izberemo izvajalca, ki nudi kvalitetno namestitev, saj so s tem povezani nadaljnji dolgoročno obratovalni stroški.

Ekipa Svet-klime.si vam ponujamo vrhunsko storitev in strokovno pomoč pri izbiri ustrezne toplotne črpalke za vaš dom. V naši ponudbi najdete visoko kvalitetne ogrevalne toplotne črpalke Mitsubishi in ogrevalne toplotne črpalke Daikin. Proizvajalec Mitsubishi ponuja dve notranji in dve zunanji enoti. Mitsubishi notranja vodna enota CYLINDER UNIT ima že vgrajen 200L rezervoar za sanitarno toplo vodo. Pri drugi notranji enoti Mitsubishi ECODAN tip Hydro box pa ga je možno dobaviti posebej. Zunanji enosti sta Mitsubishi ECODAN Power Inverter in Mitsubishi ZUBADAN z izboljšano zmogljivostjo ogrevanja in večjo učinkovitosjo. Daikin ponuja toplotne črpalke Altherma Groundsource in Altherma Hybrid, ki sta primerni za novogradnje in obnove ter Altherma HT, ki je priporočljiva za  renovirane hiše in stanovanja ter Altherma Compact, Altherma LT in Altherma Monoblock, ki so primarno namenjene novogradnjam. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najprimernejšo kombinacijo za vaš dom.

Statistike za prihodnost

Julija 2017 je bila v Dublinu izvedena raziskava globalnega trga toplotnih črpalk 2017-2021. Za naslednja štiri leta (do 2021) je glede na trende in sedanjo popularnost ogrevanja s topolotno črpalko napovedana rast odločitev za nakup toplotne črpalke v višini 4,93% za renovirane domove in novogradnje. Glavni razlog za odločitev je energetska učinkovitost in nizki stroški, nekoliko zavirajoč dejavnik še višje rasti pa investicijski strošek. Največji tržni delež k namestitvi toplotnih črpalk je v letu 2016 prispeval evropski trg, razlog pa pripisujejo evropskim podnebnim razmeram.

Odločitev za ogrevanje s toplotno črpalko je odlična investicija, s katero boste privarčevali pri ogrevanju in ohranjali naše okolje za naslednje generacije.

Potrebujete pomoč pri izbiri toplotne črpalke?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene toplotnih črpalk PREVERJENIH proizvajalcev
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis toplotnih črpalk

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *