S prihodom poletne vročine nastopi čas, ko je znova povečana uporaba klimatskih naprav. Te v vročih dneh prijetno hladijo bivalne prostore in zagotavljajo osvežujoče ozračje, tudi ko je zunaj vročina najhujša. Za brezhibno delovanje vaše klime pa je pomembno, da redno opravljate servis klime, saj boste le tako lahko dosegli optimalne pogoje za njeno delovanje. Že z ustreznim vzdrževanjem bo vaša klima bolj ekonomična in bo porabila manj električne energije, z rednim servisom pa boste podaljšali njeno življenjsko dobo in povečali njeno učinkovitost, saj lahko v nasprotnem primeru klima izgubi kar 5 % učinkovitosti hlajenja oz. ogrevanja. Še ena funkcija klime je filtriranje zraka in da bo tudi filtriranje kar se da učinkovito, poskrbite za redni servis klime ter se izognite visokim stroškom popravil zaradi nerednega vzdrževanja ali servisiranja.

Zakaj je pomembno redno opravljati servis klime?

 • Servis klimatske naprave izboljša delovanje celotnega klimatskega sistema in poveča učinkovitost hlajenja oz. ogrevanja.
 • Na servisu strokovnjak opazi morebitne manjše napake ali odstopanja, ki bi lahko ogrozila delovanje klimatske naprave, ter jih odpravi, preden bi prerasle v večje težave in s tem povzročile visoke stroške popravila
 • Redni servis klime prepreči kar 80 % okvar klimatskih naprav v sezoni, ko klimo najbolj potrebujete in ko so serviserji še posebej obremenjeni s popravili.
 • V sklopu rednega servisa strokovnjak opravi tudi menjavo ali čiščenje filtrov. Umazani ali zamašeni filtri onemogočijo normalni pretok zraka in s tem zmanjšajo učinkovitost klimatskega sistema. Redna menjava filtrov je pomembna, ker filtri zagotavljajo bolj svež in čistejši zrak v prostoru.

Kaj vključuje servisni pregled klime?

Serviser, ki opravlja servis klima naprave, bo pregledal celoten klimatski sistem, zunanjo in notranjo enoto ter inštalacijo. Njegove naloge so, da:

 • pregleda tesnjenje centralnega sistema;
 • Izmeri zračni tok skozi uparjalnik;
 • preveri delovanje hlajenja in ogrevanja;
 • očisti in preveri električne priključke;
 • preveri, ali je v klimi zadostna količina hladilne tekočine;
 • s pomočjo detektorja za puščanje preizkusi morebitna uhajanja hladilne tekočine;
 • preveri natančnost termostata;
 • pregleda delovanje filtrov in iz njih odstrani morebitno nečistočo;
 • naolji motor klimatske naprave.

Na koncu serviser opravi še funkcionalni test klimatske naprave, kjer preveri, ali klima deluje po priporočilih in navodilih proizvajalca. Pri tem testira funkcije ogrevanja, hlajenja in razvlaževanja. Po tem ko opravi servis klime, vam je na voljo še za odgovore na morebitna vprašanja, ki so povezana z delovanjem in uporabo vaše klimatske naprave.

Kako pogosto je priporočljivo opraviti servis klime?

Pogostost servisiranja klime je odvisna od pogostosti in tudi načina uporabe vaše klimatske naprave. Če se v prostoru redno zadržuje več ljudi in klimatska naprava deluje skoraj ves dan, je klimatski sistem bolj obremenjen, zato potrebuje več servisov med sezono. Sicer pa strokovnjaki za klima naprave priporočajo servisiranje klime enkrat letno, najbolje pred začetkom sezone. Tudi če menite, da vaša klimatska naprava nima težav, bo letni servis potrdil njeno brezhibnost. Tako ste lahko prepričani, da bo delovala z največjo učinkovitostjo v soparnih poletnih dneh, ko vam bo nudila hlajenje, in v mrzli zimi, ko vas bo prijetno segrela. Servis klime naj opravi pooblaščeni strokovnjak, ki bo natančno vedel, če so s klimo kakšne težave in ali je potrebna popravila. Z rednim letnim servisom lahko skoraj zagotovo preprečite hujše napake, zaradi katerih bi bilo delovanje klimatske naprave omejeno ali celo zaustavljeno.

Z rednim servisom klime boste podaljšali njeno življenjsko dobo in poskrbeli, da bo v bivalne prostore dovajala svež zrak brez mikrobov, bakterij, pršic in ostalih mikroorganizmov, ki negativno vplivajo na zdravje, dražijo dihala in povzročajo alergije. Ustrezno vzdrževana klima naprava bo učinkovito filtrirala zrak, porabila manj električne energije in zagotovila brezhibno delovanje. Tako bo njen izkoristek stoodstoten, vi pa boste lahko brezskrbno uživali tako v vročih kot v hladnih dneh. Zato ne pozabite na redni servis klime in pravočasno poskrbite, da bo pripravljena na novo sezono.

Potrebujete pomoč pri izbiri klimatske naprave?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

 • Ugodne cene klimatskih naprav
 • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
 • Brezplačno svetovanje na domu
 • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
 • Servis klimatskih naprav

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *