montaža klimatske naprave

Čeprav je odločitev za nakup kvalitetne naprave izredno pomembna, pa mora biti za optimalno delovanje strokovno izvedena tudi montaža klimatske naprave. Le na ta način bo zagotovljeno primerno in učinkovito delovanje, ki vam bo nudilo popolno temperaturno udobje v vašem domu.

Ne glede na to, ali boste montažo izvajali sami ali pa boste za to izbrali kakovostne in strokovno podkovane monterje (kar je vsekakor boljša odločitev), je smiselno poznati nekaj osnov.

V kateri prostor namestiti notranjo enoto

Klimatska naprava naj se namesti v prostoru, ki je najbolj izpostavljen soncu in visokim temperaturam. S tem, ko boste hladili najbolj segret prostor, bo bivanje udobnejše tudi v preostalih delih stanovanja. Montaža klimatske naprave ni smiselna v hodniku; običajno ta ni toliko izpostavljen vročini, zato klimatska naprava prej doseže želeno temperaturo in izklopi delovanje, v ostalih, toplejših prostorih temperatura ostane previsoka. Uporabnik potem skuša rešiti težavo z dodatnim znižanjem temperature v hodniku, a na tak način bo izkoristek klimatske naprave precej slab. Nenehno vklapljanje in izklapljanje skrajšuje življenjsko dobo naprave.

Seveda to ne velja v vseh primerih. Če imate recimo večji hodnik na vrhu stopnišča, bo montaža klimatske naprave tam povsem primerna, saj bomo s tem preprečili dvigovanje toplega zraka iz spodnjega nadstropja – imeli bomo hladne zgornje prostore, prijetno hladno stopnišče in deloma še celo kakšen prostor v spodnjem nadstropju (odvisno od razporeditve).

Na katero mesto namestiti notranjo enoto

Izpihovanje hladnega zraka iz klimatske naprave naj bo usmerjeno čim višje pod strop, saj bo na ta način doseglo celotno dolžino prostora. Če imamo bolj podolgovat prostor, naj bo zmontirana na krajši zid in nastavljena na izpihovanje po dolžini.

Montaža klimatske naprave naj bo izvedena tam, kjer bo napravi pomagalo naravno gibanje zraka (torej ne preblizu vrat, ki jih pogosto odpiramo). Pretok zraka naj bo neoviran, zato naj bo postavljena čim bolj stran od ostalih predmetov v prostoru (omare, zavese, …).

Prav tako ni pametno, da bi klimo namestili blizu virov neprijetnih vonjav – naprava jih bo posrkala vase in vonjave raznesla po celem prostoru. Naprave niti ne nameščamo blizu virov toplote, saj bo zaradi tega prekomerno delovala, tudi če to ne bo potrebno.

Kam namestiti zunanjo enoto

Montaža klimatske naprave oziroma zunanje enote naj bo načrtovana na tistem delu objekta, kjer bo za vas in okolico čim manj moteča. Zunanja enota namreč oddaja določen hrup in zna se zgoditi, da bo pri odprtih oknih motil vas ali celo vašega soseda. Omogočen mora biti zadosten pretok zraka, torej da se iz enote izpihan zrak ne zaleti v morebitno oviro (zid, ograja, …).

Zunanja enota mora biti obvezno pritrjena na steno z nosilci s kakovostnimi proti-vibracijskimi podložki, saj ni zaželeno prenašanje tresljajev na objekt.

Montaža klimatske naprave naj se predvideva na mestih, kjer je za optimalno delovanje to najbolj smiselno. Tudi če boste morali narediti kakšen preboj v steni ali napeljati kakšno dodatno instalacijo, se vam bo ta strošek zaradi boljšega izkoristka precej hitro povrnil.

Tehnična izvedba

Za notranjo enoto najprej namestimo nosilno ploščo. Takoj za tem naredimo luknje v steno, kjer bodo napeljani cevovodi. Upoštevamo dolžino cevi in razdaljo, ki bo potrebna za stičišče z zunanjo enoto. Nato notranjo enoto namestimo na nosilno ploščo in priključimo cevi na odvod vode.

Zunanjo enoto namestimo na nosilce ter priključimo električne žice in cevi. Montaža klimatske naprava zahteva tudi odzračevanje – iz hladilnega kroga moramo odvesti zrak in vlago z vakuumsko črpalko. Pred prvim zagonom še preverimo vse ventile, da nikjer ne puščajo.

Cevovod na zunanji strani zaščitimo z izolacijskim trakom in ga pritrdimo na steno. Luknjo zapolnimo s poliuretansko peno. Ko je montaža klimatske naprave uspešno opravljena, jo lahko začnemo uporabljati in uživati v prijetno ohlajenih prostorih.

Potrebujete pomoč pri izbiri klimatske naprave?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene klimatskih naprav
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis klimatskih naprav

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *