Razvlažilec zraka in Problem plesni

Razvlažilec zraka. Dandanes se ljudje posvečamo, da ima naš dom čin boljšo izolacijo saj s tem ogromno privarčujemo pri ogrevanju ali hlajenju našega objekta oziroma prostora. Vendar pri tem nastajajo tudi težave,saj s tem načinom tudi oslabimo pretok zraka po objektu in naredimo celo zrakotesni objekt. Za takšne prostore je značilen pojav previsoke vlage v prostoru, kar s tem povzroči pojav plesni.

Plesen je zelo škodljiva zdravju saj povzroča veliko slabega počutja. Poleg slabega počutja pa lahko povzroči tudi alergijske reakcije. Poškodbo notranjih organov in podobnih stvari, ki so lahko v nekaterih primerih tudi smrtno nevarne.

Moteno je mišljenje, da se vlaga nabira samo v kuhinji in kopalnici ampak se moramo zavedati, da se vlaga nahaja v celotnem stanovanju oziroma objektu. Po raziskavah v povprečju štiričlanska družina “proizvede” do 15 litrov vode na dan. Že samo med spanjem človek povprečno ustvari 50 gramov vode na uro. Kar pomeni da če štiričlanska družina spi 8 ur celotna družina samo med spanjem proizvede 1600 gramov (1,6 litrov) vode na dan.

Poznamo veliko dejavnikov, ki povzročajo povečanje vlage v prostorih in posledično tudi plesni. Najpogostejši dejavniki so: med uporabo prostora (športne aktivnosti, kuhanje, sušenje perila skratka kjer med dejavnostjo spuščamo veliko vlage v zrak npr. para in znojenje), premalo pogosto in učinkovito prezračevanje prostorov, zaradi nepravilnosti pri gradnji objekta (fizične poškodbe konstrukcije, inštalacije, fasade, zamik strehe, toplotni mostovi,…) in zaradi prehitre vselitve v objekt saj se vlaga v materialih še ni uspela posušiti do optimalne mere.

razvlažilec zraka

razvlažilec zraka

 

Problem prevelike vlage zraka

Zaradi premajhne temperature prostora za določeno število vlage v prostoru nastane kondenz. Kondenz je med plinastim agregatnim stanjem v kapljevinasto agregatno stanje. Dolgo časovno nabiranje kondenza (najpogosteje ob oknih in stenah) povzroči tudi nastanek nevarne plesni in le njeno razširjanje po objektu. Zato je ključnega pomena, da odvečno vlago sproti odpravljamo in ne zavlačujemo pri odstranitvi le-te.

Nastanek plesni lahko zaznamo tako, da zavohamo njen neprijeten vonj in kaže se tudi tako, da lušči omet in barvo na stenah. Prevelike vlage ne smemo ignorirati saj poleg, da lahko fizično počasi uničuje objekt je tudi izjemno škodljiva in nevarna tudi iz zdravstvenega vidika še posebej za bolnike s pljučnimi obolenji.

Razvlažilec zraka – rešitev

Da bi se izognili problemu previsoke vlage v prostoru in posledično tudi nastanku škodljive plesni v stanovanju moramo imeti dober pretok zraka v prostorih. Vendar so takšni časi, da razmišljamo čin bolj varčno in dobro izoliramo objekt, ki pa preprečuje dober pretok zraka. Da imamo lahko dobro izolacijo in se še zmeraj izognemo plesni in previsoki vlagi potrebujemo dober prezračevalni sistem.

Če bi radi vgradili prezračevalni sistem imamo veliko dela z gradbenimi deli, kar povzroči še ogromno stroškov tudi v primeru, če gre za novogradnjo. Za tovrstni problem obstajata dve cenejši in praktični vrsti rešitev: uporabimo razvlažilec zraka ali pa prezračevalno napravo.

V tem članku se bomo bolj posvetili razvlaževalcem zraka. Razvlažilec zraka lahko kupimo, kot mehanski razvlažilec zraka ali pa električen razvlažilec zraka.

razvlažilec zraka

razvlažilec zraka

Mehanski razvlažilec zraka

Mehanski razvlažilec zraka deluje po principu zbiranja vode oziroma zračne vlage v posodo. V posodi za zbiranje zračne vlage se nanaša posebna snov (granule ali tablete), katera nase veže vlago v zraku. Prezračevalec zraka namestimo na mesto, kjer je največ vlage vendar mora biti zaradi pretoka zraka saj 10 cm oddaljen od stene. Absorpcija zraka se začne nemudoma, ko damo snov v škatlico in jo namestimo na primerno mesto.

Mehanski razvlažilec zraka ne smemo postavljati zraven grelnih teles (pečica, radiator, pid.) zaradi dveh razlogov: saj lahko nabrana voda v škatlici izpari in se tako nazaj vrne v zrak in zaradi tega, ker se lahko plastična škatlica lahko stali.

Tako kot pri mnogih stvareh mora biti tudi razvlažilec zraka primerne velikosti, glede na velikost prostora. Velikost razvlaževalca se šteje kot koliko je v njim posebne snovi (polnilo granulata). Za lažjo predstavo vam bomo podali nekaj primerov količine snovi glede na velikost prostora. V primeru, da je naš prostor velik 10m3 je priporočljivo uporabiti 100g snovi. V primeru pa da je naš objekt velik 30m3, bi pa potrebovali 450g polnila.

 

Razvlažilec zraka – Higroskopična kemikalija

Snov katero smo nekajkrat omenili je bolj podrobno povedano higroskopična kemikalija CaCI2 (kalcijev klorid), katerega lastnost je da nase veže vodo iz vlago iz zraka v prostoru in jo pretvori v kapljice, ki se v našem primeru spuščajo v za to namenjeno posodo.

Snov je izjemno učinkovita saj nase veže približno 2dcl oziroma 0,02l vlage na dan. Deluje lahko tudi od 2-3 mesece in je obratno sorazmerna z vlago. Da je snov obratno sorazmerna pomeni, da več ko je vlage manj časa bo zdržala v primeru pa da je manj vlage bo lahko zdržala tudi dlje časa, kot je bilo predvidenega.

Še ena pozitivna lastnost te snovi pa je, da ni zdravju škodljiva, razen v primeru če jo zaužijemo vendar je ta primer praktično malo verjeten saj se nam to ne more zgoditi ponesreči ne nam in ne hišnim ljubljenčkom saj je snov zavarovana z plastičnem ohišjem.

 

Elektronski razvlažilec zraka

Elektronski razvlažilec zraka je veliko bolj učinkovit od mehanskega saj dnevno nase veže kar 20 litrov zračne vlage. Medtem, ko mehanski razvlažilec zraka ne potrebuje za svoje delovanje nič razen posebne snovi, potrebuje elektronski razvlažilec zraka za svoje delovanje električno energijo.

Elektronski razvlažilec zraka deluje po istem principu kot klimatske naprave se pravi obdeluje zrak s pomočjo plina in kompresorja. Pri izbiri primerne naprave moramo upoštevati velikost prostora, temperaturo in vlažnost zraka. Elektronski in mehanski razvlažilec zraka se namesti v prostor v katerem je največji delež vlage v zraku in če je možnost, da je nekoliko dvignjen od tal.Tudi elektronskih razvlažilec obstaja več vrst.

Elektronski razvlažilec zraka omogoča tudi funkcijo, da uporabnik sam nastavi želeno vlažnost. Razvlažilec zraka je pametna naprava, ki samodejno zazna vlago v zraku in če je takšna kot jo je uporabnik nastavil v nastavitah se samodejno izklopi. Ventilator ostane edini vklopljeni del razvlaževalca zraka, saj skrbi za kroženje zraka in za preprečitev hitre ponovne navlažitve zraka.

Učinkovitost razvlaževalca zraka je odvisna od podobnih dejavnikov kot pri klimatskih napravah kot so temperatura, vlaga, izolacija in seveda tudi starost plesni, razlog zakaj prihaja do prevelike vlage in podobnih motečih faktorjev.

 

Razvlažilec zraka – sistem z valjčkom s silikagelom

V tem sistemu valjček nase veže vlago iz zraka. Nato, ko je že prepojen se vključi grelnik, ki segreje valček do te mere da začne iz njega kapljati voda, katero je pridobil iz zraka. Razvlažilec zraka s tem sistemom so tudi zelo učinkoviti za čiščenje zraka. Vsebuje tri-slojni filter katerega naloga je: filtriranje nezdravih delcev v zraku, filtriranje prašnih delcev v zraku in čiščenje zraka s pomočjo vgrajenega ionizatorja.

Na zadnjem delu razvlaževalca se nahaja priključek za cev, kateri omogoča, direktno in nenehno odvajanje vode iz rezervoarja.

Elektronski razvlažilec je sestavljen na podlagi sodobne tehnologije 100% učinkovitost. Kadar je temperatura med 1°C in 35°C. Omenjena tehnologija tudi omogoča razporejanje moči glede na podatke iz okolice. Uporabi le toliko moči kot je potrebno. Tako privarčujemo pri električni energiji, ki je potrebna za napajanje naša razvlažilec zraka.

 

Razvlažilec zraka – prenizek nivo vlage

Hladen zrak ima nižji nivo vlage, kar pomeni da v zimskih dneh nivo vlage v zraku našega objekta pade. Razna grelna telesa “posrkajo” še nekaj pare iz zraka, saj delujejo po principu izgorevanja. Prostori kateri vsebujejo nižji nivo vlage delujejo hladneje, kar motivira uporabnike k dodatnemu ogrevanju prostorov.

Prostori z nizko vlago v zraku so idealni pogoj za viruse in bacile. Hkrati pa je tudi povzročitelj statične elektrike, osušitev kože in las ter krivec mnogih prehladov v zimskih dneh. Prenizek nivo vlage v zraku lahko tudi pripomore k krušenje barve in okvare elektronskih naprav. Zaradi teh razlogov treba prostor tudi kdaj navlažiti.

Razvlažilec zraka – previsok nivo vlage

Previsoka vlaga v zraku povzroča kondenzacijo in posledično plesen. S takim problemom se večinoma ukvarjajo uporabniki novejših stanovanjskih objektov saj so le-te prostori zelo dobro tesnjeni in je zračni tok tam zelo omejen in posledično zadržujejo temperaturo in vlago v prostoru.

Pri takšnih primerih je ključni zračni tok. Če naš objekt nima dovolj dobrega naravnega zračnega toka moramo vzpostaviti ventilacijo. Velika večina ljudi kateri se soočajo s podobnimi problemi se odloči za mehanski ali pa elektronski razvlažilec zraka.

 

RazvlažilecMitsubishi electric MJ-E14C-S1

Slednji razvlažilec zraka je izjemno kakovosten izdelek firme Mitsubshi in je namenjen za uporabljanje v prostorih, kjer je prisotnost vlage v prostorih zelo visoka. Naprava Mitsubishi electric MJ-E14C-S1 je izjemna funkcionalna saj lahko vzdržuje od 50% do 70% delež vlage v objektu.

razvlažilec zraka se namešča v prostorih, kjer je največja prisotnost vlage. Slednji prostori so najpogosteje: kopalnice, kleti, sobe,… razvlažilec zraka Mitsubishi electric mj-e14cg-s1 je izjemno funkcionalen saj se lahko uprablja tudi za sušenje perila. V osnovi je namenjen preprečevanju nastanka plesni in kondenza. Še dodatno vrednost pri praktičnosti pa da tudi dejstvo, da se lahko uporablja tudi v avtodomih, bivalnih prikolicah in plovilih za nadzor vlage.

razvlažilec zraka firme Mitsubishi dnevno odstrani kar 14 litrov vlage iz objekta. Poleg tega je tudi izjemno tiha naprava (primerna tudi za pisarniške prostore, kjer se zahteva tišina). Prijazno za zdravje in lagodje saj vsebuje integriran filter za čiščenje zraka. Kar omogoča boljšo počutje in zdravje ljudi v prostoru.

Prednosti in lastnosti razvlaževalca zraka Mitsubishi electric MJ-E14C-S1: Spot Cool & Spot Warm funkcija, indikator vlage v prostoru, neprekinjeno odvajanje kondenza, avtomatsko premikanje izpihovalnih loput, čistilni filter zraka, elegantna oblika, LCD prikazovalnik, enostaven za uporabo, funkcija za sušenje perila, enostaven priklop na stalni odtok kondenzata, samočistilna funkcija in sušenje naprave, funkcija delovanja pri nizkih temperaturah in On/Off  timer.

Pošljite povpraševanje za razvlažilec zraka Mitsubishi electric MJ-E14C-S1 in si zagotovite optimalno vlago v prostoru že danes!