Problem slabega zraka

Mitsubishi Lossnay. Pojav slabega zraka se najpogosteje pojavlja v zatesnjenih prostorih, kjer ni učinkovitega zračnega toka. Večina sodobnih zgradb je zelo dobro izoliranih in je potrebno prezračevanje. Slab zrak se pojavi v primerih kadar so le-te objekti zelo slabo prezračevani ali pa sploh niso.

Prezračevanje je ključnega pomena saj je kisik v zraku se lahko hitro iztroši in postane prostor zelo neprijeten za bivanje kot so razne vonjave, žlahtni plini, organske spojine ipd. Slednji pojavi, ne da so samo zelo moteči in nadležni, vendar so tudi zelo škodljivi zdravju. Če v takem prostoru izvajamo veliki fizični ali kakršenkoli drugi napor lahko pride tudi do izgube zavesti.

 

Rešitve za preprečitev slabega zraka – klasičen način

Dandanes se nahajamo v zaprtih prostorih veliko več, kot le pred nekaj leti. Zaradi tega je ključnega pomena prezračevanja prostorov. Slednje bi morali prezračevati enkrat na dve uri, da bi obdržali optimalen raven zraka v našem prostoru.

Prostor lahko prezračujemo preprosto z odpiranjem vrat in oken, tako da spustimo zrak iz okolice objekta v naše prostore. Slednji način je preprost vendar je lahko tudi zelo energijsko potraten. Takšen način prezračevanja je še dodatna ovira, če imamo v objektu kakšno klimatsko napravo, saj iz okolice spuščamo zrak, ki ima po vsej verjetnosti drugačno temperaturo kot naš prostor in s tem ima klimatska naprava nekaj več dela.

Z rednim in učinkovitim prezračevanjem pridobimo izjemno dobre pogoje za delo, bivanje ali počitek, saj dober zrak v prostoru omogoča boljše počutje in lagodje ljudi in tudi hišnih ljubljenčkov v prostoru.

 

Rešitve za preprečitev slabega zraka – z napravo (centraliziran sistem)

V objektih, kjer je so okna in vrata dobro tesnjena je priporočljiva tudi uporaba prezračevalne naprave. S pomočjo naprave zagotovimo, da ima naš prostor idealno prezračen zrak in poleg lagodja in dobrega počutja zmanjša tudi toplotne izgube v prostorih in poveča energetsko učinkovitost.

Pri napravi za prezračevanje, katere funkcija je tudi zračenje prostorov z rekuperacijo odvečne toplotne energije, je zelo pomemben tudi dvocevni kanalni razvod zraka v našem prostoru. Temperaturna tipala pa omogočajo urejanje delovanja ventilatorjev oziroma naprave za prezračevanje objekta.

Prezračevalna naprava oziroma centralni sistem za prisilno prezračevanje z rekuperacijo toplote je izjemno varčna z energijo ampak jo moramo pa le kakovostno in redno vzdrževati. Splošno pa prezračevalna naprava omogoča izjemno prijetne in zdrave bivalne pogoje.

Rešitve za preprečitev slabega zraka – z napravo (lokalna naprava)

Vendar v uporabi so tudi manjše naprave za prezračevanje zraka v prostoru, tako imenovane lokalne prezračevalne naprave z rekuperacijo toplote. Slednje prezračevalne naprave nameščamo na zunanji zid prostorov, katerim želimo izboljšati prezračevanje. Takšen način namestitve prezračevalne naprave omogoča, da z uporabo odprtine dovod/odvod zraka skrbi za prezračevanje (lokalno) objektov v katerem so nameščene.

Takšne vrste naprave za prezračevanje je izjemno praktično in cenovno ugodno saj ne potrebujemo narediti kanalske razvode. Še posebej pa je praktična za objekte, kateri so u fazi prenavljanja in zaradi visečih stropov ni možno skriti kanalov.

 

Namestitev – avtonomna ali v kombinaciji s sistemom za klimatizacijo

Naprave za prezračevanjem so lahko nameščene avtonomno. Kar pomeni da je njihovo delovanje samostojno in niso vezane na ostale sisteme ali naprave. Njihov namen je v tem primeru zgolj prezračevanje naših prostorov in omogočanje idealnih zračnih pogojev za bivanje in delo v prostoru.

Prezračevalna naprava pa je lahko tudi v kombinaciji s sistemom za klimatizacijo, takšen sistem poleg za prezračevanje zraka skrbi tudi za segrevanje in hlajenje zraka v prostoru. Se pravi da takšen združen sistem skrbi za idealne pogoje za temperaturo in kvaliteto zraka (čist zrak).

Naprava filtrira in ogreva sveži zunanji zrak s pomočjo rekuperacije toplote iz odpadnega zraka iz okolja. Hlajenje in dodatno ogrevanje zraka pa poteka s pomočjo klimatske naprave oziroma sistema za klimatizacijo.

Naprava poleg prezračevanja poskrbi čiščenje zraka kateri vstopa skozi prostor in tudi izmenjavo vlage v prostoru. Rekuperacija toplote je 80 – 90 odstotna vendar kolikšen velik bo procent je pa odvisno od temperature in vlažnosti zraka ter zračnih tokov.

Toplotni prenosnik naprave deluje po principu dveh zračnih tokov, katera sta med seboj ločena, kar omogoča da se vlažnost tokov ne spreminja med delovanjem naprave.

Rekuperator toplote

Rekuperator toplote ima glavno nalogo v mrzlih zimskih dneh. Prenese topel zrak in iz prostora odvečnega zraka na svež vhodni zrak.

V vročih poletnih dneh pa je naloga rekuperatorja, da ko pride vhodni topli oziroma vroči zrak v naprava, da preden ta zrak preide skozi izhodni kanal v prostor, ga nekoliko osveži in ohladi. V slednjem primeru deluje naša prezračevalna naprava v kombinaciji s sistemom za klimatizacijo.

 

Mitsubishi Lossnay – VL-100EU5-E

Lokalna naprava Mitsubishi Lossnay je sposobna kvalitetno in učinkovito prezračevati prostore, z vračanjem toplote ali rekuperacijo, velikih do 70 kvadratnih metrov.

Lokalna naprava namenjena za prezračevanje posameznega prostora objekta. Vsebuje Hyper Eco jedro, kateri omogoča, da naprava popolnoma izmenja in izkoristi energijo pri križni izmenjavi zraka. Mitsubishi Lossnay vsebuje tudi dvostopenjski ventilator, ki skrbi za največjo možno energetsko učinkovitost in posledično, da so stroški ogrevanja/hlajenja nižji.

Naprava Mitsubishi Lossnay VL-100EU5-E deluje tudi z zelo nizko frekvenco oziroma zelo tiho (zmogljiva zvočna izolacija). Namestitev naprave Mitsubishi Lossnay VL-100EU5-E je zelo preprosta z le dvema odprtinama skozi steno.

Prezračevalna naprava Mitsubishi Lossnay ima tudi možnost izpiha zraka v vertikalni ali horizontalni smeri. Je dokaj majhna enote glede na razmere.

Naprava ima tudi filter za filtracijo odvodnega in dohodnega zraka in poleg tega ima še elegantno obliko in se prilega različnim stilom notranje opreme.

Mitsubishi Lossnay – VL-50ES2-E   za ponudbo pošljite povpraševanje

Naprava Mitsubishi Lossnay – VL-50ES2 je namenjena za prezračevanje različnih prostorov tako domov kot tudi pisarniških prostorov. Montaža takšne klimatske naprave potrebuje zunanjo steno. Se pravi steno,  pri kateri se na drugi strani nahaja zrak iz okolice objekta. Mitsubishi Lossnay – VL-50ES2 je dostopna za vsak žep, enostavna za uporabo in izjemno ekološka in energetsko varčna.

Naprava Mitsubishi Lossnay vsebuje jedro Hyper Eco, kateri omogoča tudi učinkovito izmenjavo zraka. By-pass funkcija katero vsebuje tudi prezračevalna naprava Mitsubishi Lossnay  VL-50ES2. Omogoča v poletnih dneh ko je ponoči zrak hladnejši odzunaj in ga spusti preko jedra Hyper Eco in tako privarčuje na obremenitvi in porabi prezračevalne naprave.