Že nekaj let lahko opažamo, da je vsako leto poletje vedno toplejše oziroma bolj vročo. Vroča poletja poleg počitnic in dopustov in uživanja v prostem času lahko povzročijo neprijetne in zdravju škodljive izkušnje. Saj če imamo slabo izoliran dom imamo v našem domu zelo neprijetno temperaturo, katero lahko vodi do dehidracije in nezaželenih glavobolov. Za slednji problem obstaja rešitev nakup klimatske naprave. Ko se odločamo za nakup klimatske naprave se nam pojavi, kar nekaj vprašanj. V tem članku vam bomo odgovorili na enega izmed njih, se pravi “Kako močno klimo izbrati?”. Priporočamo tudi da si preberete https://svet-klime.si/katero-klimo-izbrati/

Dejavniki kateri imajo vpliv – kako močno klimo izbrati?

Kako močno klimo izbrati – Stanovanje in soba

Pri izbiri, kako močno klimo izbrati ima, kot prvo vpliv v kakšnem stanovanju živimo. Na primer če ima naše stanovanje ogromno stekla oziroma oken, za kar vemo da so slab izolator, bomo potlej potrebovali močnejšo klimatsko napravo. Podobno velja tudi za stanovanja z slabšo ali brez izolacije in tudi v primeru, da je naš objekt iz lesa.

Velik vpliv pr vprašanju kako močno klimo izbrati ima tudi soba v kateri bo klima nameščena. Poleg velikosti sobe ima tudi velik vpliv položaj sobe. Kot položaj sobe razumemo, katere in koliko sten je zunanjih. Seveda, če ta soba dobi veliko sončne svetlobe moramo imeti dodatno močnejšo klimatsko napravo saj bo le ta potrebovala več moči za hlajenje oziroma pozimi za ogrevanje.

Kako močno klimo izbrati – Tla, streha, ljudje in el. naprave

Na vpliv kako močno klimo izbrati imajo tudi seveda tla in streha. Seveda je pomembno tudi koliko je prostor visok in koliko pohištva se v njem nahaja. V primeru, da je velik prostor z malo pohištva, bi bila za to potrebna močnejša klimatska naprava.

Upoštevati moramo, tudi dejavnike kateri tudi oddajajo toploto, kot so ljudje in električne naprave, ki pri daljši uporabi oddajajo toploto. Se pravi večje je število naprav in ljudi v prostoru močnejšo klimo bomo potrebovali za hlajenje prostora, saj tako kot elektronske naprave prav kot tudi ljudje oddajajo toplotno energijo v prostor.

Mi kot uporabniki klimatski napravi določimo, kakšno temperaturo želimo, da ima naša soba. Pri tem se moramo zavedati da s tem, ko mi odpiramo okna ali vstopamo in izstopamo iz sobe in pri tem odpiramo in zapiramo vrata, v prostor uhaja zrak različne temperature kot v prostoru. Slednji problem otežuje delo klimatski napravi in tudi zaradi tega potrebujemo močnejšo klimatsko napravo.

 

Kako močno klimo izbrati – Mono in multi split

Sistem mono split klimatskih naprav je najbolj prodajan sistem za klimatske naprave. Pove nam, da sistem vsebuje eno zunanjo in eno notranjo enoto. Najbolj iskana moč klimatske naprave je 3,5 kW vendar mono split izvedba ima razpon moči od 2 kW do 10 kW. Da si lažje predstavljamo, klimatska naprava z močjo 3,5 kW, bi bila primerna za hlajenje približno 35 m2 velikega prostora.

Mono split sistem lahko naredimo v dveh različnih izvedbah, kot sta pretvornik s spremenljivim delovanjem kompresorja in izvedba s fiksno hitrostjo in s stalnim delovanjem kompresorja, kateri omogoča hlajenje zraka v klimatski napravi.

Multi split sistem pa se razlikuje od Mono split sistema v tem, da je sestavljen iz dveh ali več notranjih enot. Vendar vsebuje tudi kot Mono split sistem eno zunanjo enoto. V razponu moči se vidi da gre za močnejši sistem kot pri Mono split sistemu, saj ima razpon moči od 4,0 kW pa vse do 18 kW (vsi so inverterji).

 

Izračun potrebne moči klimatske naprave

Prvi del izračuna – kako močno klimo izbrati?

Za začetek morate izračunati volumen prostora oziroma z drugo besedo prostornino objekta v katerem želimo, da bo klimatska naprava delovala optimalno. Prostornina se izračuna po formuli V=a*b*c. Vendar vam bomo postopek podrobneje razložili zaradi boljše jasnosti. V prvem koraku moramo izmeriti širino in dolžino naše sobe. Zmnožek teh dveh števil je površina tal prostora vendar mi potrebujemo prostornino. Prostornino dobimo tako da površino tal zmnožimo z višino sobe. Se pravi prostornino oziroma volumen sobe izračunamo tako da zmnožimo širino, dolžino in višino sobe.

 

Drugi del izračuna – kako močno klimo izbrati?

Ko nam je uspelo izračunati prostornino objekta lahko pričnemo z drugim delom izračuna, ki nam pove kako močno klimo izbrati. Po izračunu volumna oziroma prostornine moramo le to število pomnožiti s 25 W/m3 oziroma 25 vati na kubični meter.

Primer: Primer izračuna, če je dolžina sobe 6 metrov, širina 4 metre ter višina 3 metre. Po formuli V=a*b*c se pravi V=6*4*3. V našem primeru je rezultat izračuna oziroma volumna sobe 72 m3. In nato naš volumen se zmnožimo s 25 W/m3 in tako je rezultat našega izračuna okvirna moč klime, ki jo potrebujemo in to je v našem primeru 1800 W oziroma 1,8 kW.

 

Tretji del izračuna (bolj natančen izračun) – kako močno klimo izbrati?

Pri računanju kako močno klimo izbrati moramo klub preprostem izračunu upoštevati tudi veliko drugih faktorjev.  V primerih, da hočemo ohlajati prostor v katerem je veliko steklenih oken, sten skozi katero čez dan sije sonce ali pa za prostor, kateri je zelo slabo toplotno izoliran moramo volumen oziroma površino našega objekta pomnožiti s številom 35 W/m3 in ne 25 W/m3, kot smo to storili v drugem koraku.

Moramo se zavedati tudi dejstva, da razne elektronske naprave kot so televizorji, računalniki, igralne konzole ipd. oddajajo prav tako toploto, katero oteži delo klimatski napravi pri hlajenju prostora in moramo tudi to upoštevati v našem izračunu. Da se rešimo takšnega problema moramo končnemu rezultatu v izračunu za vsako tako napravo v prostoru prišteti 50 W.

Tudi ljudje štejemo pri izračunavanju potrebne moči klimatske naprave in pri odločanju Kako močno klimo izbrati. Za vsakega človeka, ki prebiva v tem prostoru bi morali končnemu rezultati prišteti še 100 W.

Primer: To pomeni, da bi v našem primeru (nanaša se na primer iz drugega dela računa), če imamo v našem prostoru dva računalnika, televizijo in v njem prebivajo tri ljudje potrebovali klimatsko napravo močno 2250 W oziroma 2,25 kW. Izračun smo dobili tako da smo končnemu rezultatu iz prejšnjega dela prišteli produkt (3×100 W), ker v prostoru prebivajo trije ljudje in ker prostor vsebuje še 3 elektronske naprave smo prišteli še vsoto (3 x 50 W). Se pravi: moč želene klime= 1800 W + 300 W + 150 W.

 

Pomen moči klimatske naprave

Da si vzamemo čas, za izračun in razmislek kako močno klimo izbrati je ključnega pomena. Premočna klimatska naprava nam bo porabila več električne energije in smo nepotrebno vanjo vložili toliko več denarja kot je bilo potrebno. Seveda prav tako kot premočna klimatska naprava ima slabe lastnosti tudi prešibka. Saj preprosto ji nebo uspelo ohladiti našega prostora oziroma objekta. Do takšne temperature, kot smo si želeli za prijetno in lagodno bivanje v prostoru, katerega hladi naša klimatska naprava. Ta članek vam bo pomagal, da se boste izognili takšnim problemom, kot so premočna ali prešibka klimatska naprava. Za ta izračun ne potrebujemo nobenega specializiranega znanja vendar samo računalo, malo razmisleka in seveda voljo. Le nekaj minut za izračun, da vam bo uspelo kupiti klimo, katere moč je idealna za vas prostor.

V fazi izbiranja prave klimatske naprave ter kako močno klimo izbrati , se lahko kadarkoli obrtnete na SVET KLIME, kjer vam bomo svetovali pri izbiri klimatske naprave.

Priporočamo tudi da si preberete članek, ki vam bo pomagal pri pravi izbiri https://svet-klime.si/najboljse-klimatske-naprave/ ter https://svet-klime.si/klima-naprave-varcna-izbira/

Potrebujete pomoč pri izbiri klimatske naprave?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene klimatskih naprav
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis klimatskih naprav

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *

 

Preverite ponudbo  klimatskih naprav, ter pridobite ugodno ponudbo z vključeno montažo