toplotne črpalke - kako jih izbrati?

Večina ljudi se v sklopu adaptacije stanovanjske hiše odloči za posodobitev vira ogrevanja. To so naprave, ki za delovanje izkoristijo toploto zemlje, podtalnice ali zraka in energijo pretvorijo v toploto za ogrevanje prostorov ter sanitarne vode in celo za hlajenje.

toplotne črpalke - kako jih izbrati?

 

Ker je v zadnjih letih močno naraslo povpraševanje, je naraslo število ponudnikov kot tudi različnih tipov toplotnih črpalk, zaradi česar zna biti izbira primerne precej otežena. Če imamo pravilne informacije, lahko z vgradnjo toplotne črpalke znižamo stroške ogrevanja celo do 70 odstotkov. Pri odločitvi o nakupu je pomembno, kateri toplotni viri so nam na voljo – odvisno od lokacije, podnebja, kakovosti zemlje, prisotnosti podtalnice, prostora in seveda tudi naša finančna zmožnost.

Najbolj učinkovit vir je podtalna voda

Strokovnjaki menijo, da toplotne črpalke najbolj učinkovito izrabijo vir podtalne vode, saj je njena temperatura skozi celo leto stabilna in relativno visoka, je pa treba upoštevati količino in kakovost vode. Ta vrsta črpalke pomeni hkrati tudi najdražjo investicijo. Če podtalnice ni v zadovoljivem obsegu, se da izkoristiti toploto zemlje z zemeljskimi kolektorji, a pri tem je bistvenega pomena dovolj prostora. Alkatenske cevi, ki jih položimo v zemljo, morajo biti razporejene na 3-4kratni površini bivalnih prostorov, lahko pa se uporabi tudi vertikalna zemeljska sonda. Želimo doseči čim višje grelno število (COP = razmerje med vloženo in pridobljeno energijo).

Če ne pride v poštev nič od tega, nam ostane kot vir le še zunanji zrak, ki pa ga ne primanjkuje. Če sistem zrak-voda vgrajujemo v sodobne in toplotno dobro izolirane objekte, se najbolj priporoča ravno ta način, saj je investicija najcenejša in predstavlja najmanj posegov v okolje. Naprave delujejo optimalno pri temperaturah do -15 stopinj Celzija. Sicer lahko toplotne črpalke zrak-voda uporabljamo tudi pri radiatorskem sistemu ogrevanja, vendar moramo biti pozorni, da se zagotavlja dovolj visoka temperatura dovodne vode tudi pri nižjih zunanjih temperaturah.
Pred nakupom toplotne črpalke moramo vedeti še, ali jo bomo uporabljali le za ogrevanje prostorov ali tudi za sanitarno vodo. Tudi za kombinirani način je najbolj primeren sistem zrak-voda. Napravo postavimo običajno v klet, shrambo ali kateri koli prostor, v katerem je temperatura zraka zadosti visoka. Zalogovnik za shranjevanje tople vode za štiričlansko družino ima običajno prostornino 200-300 litrov. Toplotna moč črpalke za segrevanje sanitarne vode je 3 do 7 kW.

Prednosti in pomanjkljivosti toplotne črpalke

Tako kot vsi drugi ogrevalni sistemi toplotne črpalke nimajo le prednosti, temveč tudi nekaj slabosti. V osnovi vseeno ne toliko, da se nam vanjo ne bi splačalo investirati, sploh v našem podnebnem pasu, kjer so vremenske spremembe bolj ali manj izrazite.

Velika prednost vgrajene je v tem, da imamo z ogrevanjem precej manj stroškov kot s klasičnimi viri ogrevanja. Veliko manjša je torej poraba energije in tudi izpust škodljivih snovi. V nekaterih pasivnih gradnjah se stroški spustijo precej nizko v primerjavi z ogrevanjem na npr. kurilno olje, ki trenutno velja za najdražji vir ogrevanja.

toplotne črpalke daikinOb izbiri ustrezne toplotne črpalke se nam investicija povrne že v nekaj letih (4-10 let), na splošno pa veliko prej kot pri drugih virih. Ne potrebujejo skoraj nobenega vzdrževanja, njena življenjska doba pa je lahko tudi do 25 let. Poleti hladi prostore, zato odpade nakup klimatske naprave. Tudi kurilnice ne potrebujemo, saj je napravo majhna in jo lahko vgradimo praktično kamorkoli želimo.
Slabost toplotnih črpalk je v tem, da je kompresor relativno glasen (pri novejših modelih se ta lastnost izboljšuje), to pa velja upoštevati predvsem pri postavitvi zunanje enote – ne postavljamo je pod okno spalnice.

Pri investiciji pomaga tudi nepovratna finančna spodbuda

Na podlagi vseh informacij sprejmemo odločitev, katera vrsta ogrevanja bo za naše potrebe najustreznejša in najbolj rentabilna. Ne pozabimo niti na nepovratno finančno spodbudo, ki jo za vgradnje dodeljuje Eko sklad in nam investicijo precej olajša. Razpise lahko preverimo na njihovi spletni strani.

 

Potrebujete pomoč pri izbiri toplotne črpalke?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene toplotnih črpalk PREVERJENIH proizvajalcev
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis toplotnih črpalk

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *