Najpogostejša vprašanja in odgovori glede toplotne črpalke

Najbolj pogoste vrste toplotnih črpalk
Najbolj pogoste vrste toplotnih črpalk

Tudi vi razmišljate o nakupu toplotne črpalke? Potem ste na spletu najbrž o njih prebrali že marsikaj. Recimo, da ponujajo poceni ogrevanje. Ali pa, da toploto prispevajo obnovljivi viri energije. Morda kaj tudi o tem, kaj zahteva montaža toplotne črpalke. Ali pa, da je z njimi možno tudi ogrevanje vode, ne le zraka. Še vseeno pa vam morda ni jasno, kaj toplotne črpalke sploh so in katero izbrati za svoj dom. Pa poglejmo odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj potrošnikov v zvezi s toplotnimi črpalkami.

Kakšne vrste toplotnih črpalk poznamo?

Toplotne črpalke, delimo glede na to, kateri vir izrabljajo za črpanje toplote in kam to toploto oddajajo. Toplotne črpalke zrak-zrak tako toploto črpajo iz zraka in tudi ogrevajo zrak. Toplotne črpalke zrak-voda toploto prav tako črpajo iz zraka, ogrevajo pa vodo v sistemu ogrevanja. Toplotne črpalke na zemeljski vir pa toploto pridobivajo iz zemlje, ogrevajo pa lahko zrak ali vodo.

Katere vrste toplotnih črpalk so najboljše?

Enoznačnega odgovora na to ni. Načeloma je najboljša črpalka, ki glede na vir dosega najboljšo učinkovitost delovanja. Najbolj zanesljiv vir je velikokrat podtalnica. Je pa res, da črpalk z vodnim virom ni mogoče namestiti povsod, poleg tega pa so tudi nekoliko dražje od nekaterih drugih vrst črpalk.

Koliko staneta nakup in montaža toplotne črpalke?

Odvisno od vrste in moči črpalke. Najcenejše črpalke, ki ne zahtevajo izkopa, posebnih dovoljenj ipd. tako lahko dobite že za nekje 4.000 do 5.000 €. Močnejše črpalke za večje hiše ali druge objekte, ki zahtevajo tudi dodatna gradbena dela, pa lahko stanejo tudi do 15.000 ali 20.000 €. Pri tem naj omenimo tudi, da imate tudi možnost pridobitve subvencije Eko sklada.

Je strošek ogrevanja s toplotno črpalko res toliko nižji?

Odgovor je preprost: da.  Stroški ogrevanja učinkovite toplotne črpalke v hiši povprečne velikosti (okoli 150 m²) in povprečne izolacije lahko ocenimo na 250 do 350 € letno. V primerjavi z mnogimi klasičnimi ogrevalnimi sistemi to lahko pomeni vse od 20 % do več kot 70 % prihranka pri stroških energije za ogrevanje. Ogrevanje s toplotno črpalko je res poceni ogrevanje!

Potrebujete pomoč pri izbiri toplotne črpalke?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene toplotnih črpalk PREVERJENIH proizvajalcev
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis toplotnih črpalk