Nakup toplotne črpalke je odločitev za nekaj desetletij, naložba v ohranjanje okolja in tudi v zmanjšanje stroškov položnice za ogrevanje, če je črpalka izbrana pravilno. Za nakup primerne toplotne črpalke morate poznati karakteristike objekta, kamor jo boste namestili: vrsto ogrevanja – ali je talno, radiatorsko ali kombinacija obojega; ali gre za novogradnjo ali prenovo obstoječe kotlovnice; kako je grajen objekt, kakšno ima izolacijo, kakšni sta površina in lokacija objekta itd. Na podlagi tega izberete toplotno črpalko, ki bo v primerjavi z drugimi oblikami ogrevanja porabila kar 30 do 50 % manj električne energije. Če vaš dom še zmeraj ogrevate s pomočjo radiatorjev, pa bi radi preklopili na čistejši vir energije, je za vas prava rešitev visokotemperaturna toplotna črpalka. Tako boste obdržali obstoječe radiatorje, hkrati pa zmanjšali stroške ogrevanja in se izognili dodatnim gradbenim posegom.

visokotemperaturna toplotna črpalka

 

Kaj je visokotemperaturna toplotna črpalka in kako je sestavljena?

Je vrsta toplotne črpalke, ki je posebej zasnovana za ogrevanje objektov z radiatorji in za doseganje visokih temperatur vode v ogrevalnem sistemu, saj lahko zagotavlja temperature tudi do 80 stopinj C. V poštev pride, če za ogrevanje vode uporabljate vgrajen bojler, primerna pa je tudi za zamenjavo starega sistema na kurilno olje, plin ali trda goriva, ki je v uporabi v starejših in slabše izoliranih objektih. Visokotemperaturna toplotna črpalka se dobro obnese pri zelo nizkih temperaturah, saj je njeno delovanje omejeno šele z -25 stopinjami C. Sestavljena je iz zunanje in notranje enote ter hišnega rezervoarja za toplo vodo.

Kako deluje visokotemperaturna toplotna črpalka?

Toplotna črpalka, ki pri segrevanju vode dosega visoke temperature, deluje v 3 korakih:

  1. zunanja enota zajame zrak iz zunanjosti in iz njega izloča toploto, ki jo nato preko hladilne naprave prenese v notranjo enoto visokotemperaturne toplotne črpalke;
  2. notranja enota sprejema toploto, ki prihaja iz zunanje enote in jo pri tem še dodatno poveča;
  3. v hišnem rezervoarju se shranjuje sanitarna voda za kasnejšo uporabo v gospodinjstvu.

Tehnologija visokotemperaturne toplotne črpalke je nadgrajena z dvojnim inverterskim kompresorskim sistemom, ki je zaporedno vezan, kar omogoča njeno učinkovito delovanje v različnih pogojih. Sistem ohranja bistveno večjo moč, zato tudi pri nizkih temperaturah za pripravo tople vode ne potrebuje še dodatnega električnega grelca. Hitro segrevanje tople vode pa hkrati pomeni, da ne potrebujete velikega rezervoarja za vodo, s čimer prihranite tudi pri prostoru za vgradnjo. Za enostavnejši transport in montažo sta notranja enota in rezervoar ločena, rezervoar pa se lahko namesti kar nad vodno notranjo enoto. Drugi gradbeni posegi pri tem niso potrebni za montažo. Zunanjo enoto enostavno namestite na zunanjost objekta, pri čemer znaša največja dolžina povezave med zunanjo in notranjo enoto 50 metrov. Montaža črpalke je še bolj poenostavljena, saj ima vse pomembnejše sestavne dele že vgrajene v enoti.

Visokotemperaturna toplotna črpalka zrak-voda

Visokotemperaturna toplotna črpalka za delovanje zajema toploto iz zraka, zato je radiatorsko ogrevanje mnogo cenejše. Napaja se namreč s 65 % energije iz zraka ter 35 % iz električne energije, pri čemer dosega energetsko učinkovitost razreda A+. V kombinaciji s solarno podporo se njena učinkovitost še dodatno poveča. Zaradi kompaktne zasnove ne potrebuje veliko prostora za namestitev, se pa povsem prilega obstoječim radiatorjem in napeljavam cevi. Kljub nizkim zunanjim temperaturam so lahko stroški ogrevanja tudi do 50% nižji kot stroški klasičnih ogrevalnih sistemov.

Visokotemperaturna toplotna črpalka zrak-voda lahko samostojno pokriva toplotne izgube v objektu vse do zunanje temperature -5 stopinj C, zato vam ni treba uporabiti drugega ogrevalnega vira. Z visokotemperaturno toplotno črpalko zrak-voda kar do 60 % energije za  ogrevanje doma in sanitarne vode pride iz zunanjega zraka, kar je popolnoma brezplačen in obnovljiv vir energije. Poraba električne energije in stroški obratovanja so tako bistveno nižji kot pri običajnih toplotnih virih. Za investicijo v visokotemperaturno toplotno črpalko lahko koristite tudi subvencijo Eko sklada, da bo začetni strošek še nižji, visoki izkoristki toplotne črpalke pa se bodo hitro poznali na vašem računu za elektriko.

Potrebujete pomoč pri izbiri toplotne črpalke?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene toplotnih črpalk PREVERJENIH proizvajalcev
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis toplotnih črpalk

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *