Toplotne črpalke so tehnološke naprave, ki zahtevajo strokoven pristop k montaži.

Le če je montaža toplotne črpalke profesionalno vgrajena, bo delovala brezhibno, poraba električne energije bo optimalna, naš dom pa bo učinkovito ogrevan z nižjimi stroški.

Način montaže je odvisen od naravnega vira, ki ga bo toplotna črpalka izkoriščala za svoje delovanje. Vsaka izvedba ima svoje specifike, ki jih morajo strokovnjaki upoštevati. Od zahtevnosti same izvedbe pa je odvisna tudi cena montaže. Ta je vedno izračunana individualno glede na izbrano vrsto toplotne črpalke ter zahtevnost montaže.

montaža toplotne črpalke

Toplotna črpalka voda – voda

Veljajo za najbolj učinkovito vrste toplotne črpalke, vendar pa montaža toplotne črpalke zahteva večji vir podtalnice v bližini objekta. Za tovrstno delovanje je potrebna tudi montaža predizmenjevalnika, s katerim se zaščiti ogrevalni sistem v primeru prekinitve pretoka vode. Gre za postopek, ki je daleč od enostavnega, zato velja, da je treba izvedbo zaupati izkušenim in preverjenim strokovnjakom.

Gre torej za izkoriščanje akumulirane energije podtalne vode, ki jo naprava pretvori v toplotno energijo za ogrevalni sistem v objektu. Podtalna voda ima namreč stalno temperaturo 8 – 10 stopinj Celzija, a mora biti primerne kakovosti in dovolj razpoložljivih kapacitet. Če želimo to energijo izkoristiti, je potrebno zagotoviti izvor, od katerega vodo dovedemo do izmenjevalca ter absorpcijsko vrtino, skozi katero se izkoriščena ohlajena voda vrne nazaj v zemljo. Zajemalno in ponikalno vrtino se naredi na razdalji 15 metrov, tovrsten projekt pa zahteva odobritev pristojnega organa za gospodarno ravnanje z vodami.

Toplotna črpalka zemlja – voda

Montaža toplotne črpalke, ki izkorišča za pridobivanje energije zemeljsko toploto, velja za posebej zahteven projekt, saj je že pred samo izvedbo treba pridobiti vsa potrebna dovoljenja za gradnjo. Za tovrstno napravo se potrebuje vsaj dvakrat več zunanjega prostora, kot je ogrevalne površine. Prostor mora biti dovolj odprt in dostopen za stroje, ki bodo izkopali teren za namestitev celotnega zemeljskega kolektorja. Tega se lahko namesti vertikalno ali horizontalno v zemljo.

Horizontalni zemeljski kolektorji se običajno nameščajo na podeželska območja, saj je tam običajno več prostora. Položijo se v globino 1,2m do 1,5m, razdalja med kolektorji pa mora biti vsaj 70cm. Gre za posebno zanko plastičnih cevi, skozi katere se pretaka delovni medij in zbira toplotno energijo, ki se kopiči v zemlji. To je cenovno najdražja montaža toplotne črpalke, a gre za tehnologijo z dolgo življenjsko dobo, ki ne zahteva posebnega vzdrževanja, je okolju prijazna in energetsko izredno učinkovita.

Če je za postavitev horizontalne sonde premalo prostora, se da namestiti tudi vertikalno sondo, ki zbira toploto iz kamenin v globini zemeljske površine (100-450 m globoko). Potrebno je zelo malo zemeljske površine in precej manj cevi kot za horizontalno postavitev kolektorjev, a gre za cenovno še dražjo opcijo zaradi najema primernih strojev za izkop tako velike globine.

Toplotna črpalka zrak – voda

Če se odločimo za tovrsten sistem, gre za relativno preprosto vgradnjo, saj montaža toplotne črpalke zrak – voda ne zahteva posebnih pogojev; izkorišča le toploto zunanjega zraka. Temu ustreza tudi cena, ki je v tem primeru najugodnejša. Zelo pogosto se uporabljajo za slabše izolirane objekte. V kotlovnici ali drugem primernem prostoru se mora pripraviti prostor za montažo notranje enote in zalogovnik sanitarne vode, zunanjo enoto pa se namesti na primeren prostor na steni ali na tleh na zunanji strani objekta. Tudi v tem primeru delovni medij, ki se pretaka po notranjosti zaprtega krožnega sistema, izkorišča toploto zunanjega zraka in se uporabi za ogrevanje bivalnih prostorov.

Montažo naj izvedejo izkušeni strokovnjaki

Ne glede na to, katera vrsta je najprimernejša za vaš doma, je montaža toplotne črpalke projekt, ki ga velja izvesti natančno in strokovno. Gre za specifično tehnologijo, ki mora biti ustrezno vgrajena, da bo nudila pravilno delovanje in ustrezno energijsko učinkovitost.

Potrebujete pomoč pri izbiri toplotne črpalke?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene toplotnih črpalk PREVERJENIH proizvajalcev
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis toplotnih črpalk

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *