Izbira toplotne črpalke 

 

Izbira toplotne črpalke ni odločitev, ki bo jo sprejeli čez noč.  Črpalk je več vrst, v osnovi pa jih delimo glede na vhodno/izhodno sredstvo ogrevanja. Tako poznamo denimo toplotne črpalke zrak-voda, toplotne črpalke zrak-zrak, toplotne črpalke voda-voda in toplotne črpalke zemlja-voda.

 

Delovanje toplotnih črpalk

Najprej pojasnimo, kako črpalke sploh delujejo. Iz bližnje okolice črpajo toploto iz obnovljivih virov energije in jo prenesejo v ogrevalni sistem objekta.  Črpalke zrak-zrak tako pobirajo toploto iz zraka v okolici in tudi ogrevajo zrak v ogrevanem prostoru. Črpalke zrak-voda toploto prav tako pobirajo iz zraka, ogrevajo pa vodo v ogrevalnem sistemu. Črpalke zemlja-voda pa torej pobirajo toploto iz zemlje in ogrevajo vodo.

Strošek

Največji potencial za energijsko učinkovitost ima podtalnica, zato so stroški ogrevanja pogosto najnižji pri črpalkah voda-voda. Je pa hkrati res, da je naložba v nakup in montažo tovrstnega ogrevalnega sistema najdražja, saj običajno stane krepko čez 10.000 evrov. Dolgoročno se zaradi manjših stroškov ogrevanja naložba sicer hitreje povrne kot pri drugih vrstah črpalk. Poceni ogrevanje torej prinaša višji začetni strošek.

Po drugi strani so črpalke zrak-voda najcenejša možnost. Poceni toplotna črpalka pa seveda kasneje pogosto prinaša malce višji strošek ogrevanja. Najenostavneje pa je običajno vgraditi toplotne črpalke zrak-zrak in vam vzamejo tudi najmanj časa.

Subvencije za črpalke.

Pri stroških je dobro upoštevati tudi možnost pridobitve subvencije Eko sklada. Ta lahko namreč občutno zniža začetni vložek, ki ga potrebujete . Za črpalke voda-voda ali zemlja-voda lahko pridobite najvišjo subvencijo, za toplotne črpalke zrak-voda pa malce nižjo. Subvencije za toplotne črpalke zrak-zrak Eko sklad ne ponuja.

Vgradnja

Upoštevati je seveda potrebno tudi, da vseh vrst črpalk ne moremo uporabljati povsod. Za črpalko, ki toploto črpa iz vode, je potrebna kakovostna podtalnica v zadostnih količinah. Podobno tudi denimo za črpalko, ki toploto pridobiva iz zemlje. Le-ta mora namreč ponujati pravo sestavo. 

Vedno se lahko obrnete na nas in svetovali vam bomo idealno rešitev za vaš dom.

Potrebujete pomoč pri izbiri toplotne črpalke?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene toplotnih črpalk PREVERJENIH proizvajalcev
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis toplotnih črpalk

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *