multi split klima

Svež zrak in primerne temperature so eden od pomembnih dejavnikov za udobno bivanje v stanovanjskih prostorih. K temu pripomore redno prezračevanje, za ustrezno temperaturo pa poskrbijo ogrevalne in hladilne naprave. Medtem ko se ljudje pozimi poslužujejo predvsem peči, kaminov, pa tudi klim in drugih ogrevalnih naprav, poleti največkrat v poštev pridejo ravno klimatske naprave. Za kakovostno klimatizacijo je potrebno izbrati klimo ustrezne moči glede na velikost prostora in tudi pravilno lokacijo, da bo klima ogrela ali ohladila kar največ prostorov. Najpogostejša izbira je split klima naprava, kjer sta zunanja in notranja enota deljeni, med njima pa je speljana povezava. Za ohlajanje več prostorov naenkrat pa je na voljo tudi multi split klima, kjer je na eno zunanjo enoto vezanih več notranjih enot, zato je nadzorovanje temperatur v njih še enostavnejše.

Kaj je multi split klima?

Kot že omenjeno, gre za klima naprave z več notranjimi enotami, ki se lahko poljubno montirajo v različne prostore v objektu. Zelo uporabne so za hlajenje dveh ali več ločenih prostorov ali za različna nadstropja v posameznem objektu. Tako pri enojnem kot multi split sistemu so notranje enote povečini enake, razlike pa se pojavljajo pri zunanjih enotah. Te se med seboj razlikujejo po zmogljivosti in po številu klim, ki jih lahko podpirajo. Za domačo uporabo je najpogostejša multi split klima z dvema ali tremi priključki, lahko pa izbirate tudi med močnejšimi s štirimi, petimi ali celo več priključki.

multi split klima

Kdaj in zakaj izbrati multi split klimo?

Multi split klima pride v poštev v primeru, ko želite klimatizirati dva prostora, ki sta umeščena blizu skupaj, vendar  se nahajata v različnih etažah – takrat lahko uporabite eno zunanjo enoto, notranji enoti pa se zmontirata v vsakem prostoru posebej. Koristna je tudi v primeru, kjer se pojavljajo omejitve pri postavitvi zunanjih enot. Če gre za zaščitene objekte ali take, ki se nahajajo v mestnih središčih, kjer bi zunanja enota kazila podobo objekta, je dobra rešitev multi split klima s samo eno zunanjo enoto.

Dandanes se za multi split klime odloča vse več ljudi, saj nudijo številne prednosti:

  • omogočajo enostavno in učinkovito hlajenje ali ogrevanje več različnih prostorov hkrati;
  • ena zunanja enota je povezana z več notranjimi, s čimer prihranite pri nakupu in montaži več zunanjih enot;
  • omogočena je izbira različnih notranjih enot, skladno s potrebami prostora, ki ga segrevate oz. ohlajate – izberete lahko enote z večjo ali manjšo močjo glede na velikost prostora, prav tako lahko izbirate med klimami s tišjim ali glasnejšim delovanjem ter mnogimi dodatnimi funkcijami, ki jih omogočajo notranje multi split kime;
  • z multi split klimo se poveča energetska učinkovitost posamezne enote, saj lahko temperaturo prilagajate vsakemu prostoru posebej, zaradi česar se zmanjšajo tudi stroški za električno energijo;
  • po potrebi multi split klima omogoča tudi naknadno dodajanje notranjih enot, s čimer se izognete nakupu dodatnih posameznih zunanjih enot, temveč enostavno novo notranjo enoto priključite na že obstoječo zunanjo;
  • cenovno ugodnejše je servisiranje in vzdrževanje teh enot, prav tako prihranite tudi pri popravilih ali zamenjavah multi split klime.

Kam zmontirati multi split klimo?

Kot vse ostale tudi multi split klima zahteva profesionalno montažo in izbiro ustrezne lokacije za namestitev.  Notranja enota mora biti v vsaki sobi nameščena čim bližje stropu, saj je tako ogrevanje ali ohlajevanje najučinkovitejše. Zunanja enota mora biti nameščena na trdno površino in zaščitena pred direktno sončno svetlobo. Na steno naj bo pritrjena s čvrstimi konzolami, v polzaprtih prostorih pa je pomembno tudi, da je nameščena čim bližje odprtinam za zrak. Tako bo njeno delovanje optimalno v najrazličnejših pogojih.

Pred nakupom multi split klime se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo priporočali najbolj ustrezno mesto za namestitev tako zunanje kot notranjih enot. S tem si boste zagotovili najugodnejšo ceno nakupa in montaže ter poskrbeli za učinkovito hlajenje in ogrevanje vaših bivalnih ali poslovnih prostorov.