razvlažilec zraka

O razvlažilch zraka – KAKO DELUJEJO RAZVLAŽILCI ZRAKA?

Razvlažilniki zraka delujejo tako, da iz zraka potegnejo odvečno vlago, kar pomaga pri preprečevanju plesni. Razvlaževalci se uporabljajo tudi pri gradnji, tam kjer je pomembna hitra izsušitev prostorov (npr. po polaganju estriha, betoniranju).

NAČIN DELOVANJA RAZVLAŽEVANJA ZRAKA

Pri osnovi fizike smo se učili, da zrak pri višjih temperaturah lahko sprejme več vlage, kot pa pri nižjih. Ta princip izkoriščajo razvlažilniki, tako da zrak hladijo. Tako ohlajen zrak ne more več zadrževati toliko vlage, in jo zato spusti. Vodne kapljice, ki v razvaževalcu zraka kondenzirajo, se zbirajo v posodi, ki jo izpraznemo, ko je polna. Zrak z odvzeto vlago pa se skozi drugo stran vrača nazaj.

MERJENJE RELATIVNE VLAŽNOSTI ZRAKA

Obstajata absolutna vlažnost zraka in relativna vlažnost, nas bo zanimala relativna vlažnost, ki je razmerje med absolutno vlažnosto in nasičeno vlažnostjo (maksimalno). Normalna vlažnost znaša med 45 in 70%.
Vlažnost merimo s higrometrom, ki ga lahko kupimo za 5 do 10€.

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI NAKUPU RAZVLAŽILCEV ZRAKA?

O razvlažilcih zraka smo slišali že kar nekaj.

Naprave za razvlaževanje obstajajo v mnogo variantah, od manjših in cenejših, do večjih in dražjih. Pri odločitvi katerega izbrati so pomagajte z izmero prostorov, kjer ga boste uporabljali. Proizvajalci sicer namesto prostornine, največkrat navedejo kar kvadraturo do katere razvlažilnik deluje optimalno. Poleg velikosti prostora pa glejte tudi naslednje specifikacije:

  • odstranitev vlage na dan (npr. 20l/dan) – tu največkrat proizvajalci navedejo številko za optimalne razmere (90% vlažnost), pričakujete lahko 3x manjši izkoristek
  • moč (npr. 300W) – koliko energije bo porabil
  • glasnost (npr. 40 dB) – kako glasna bo naprava pri delovanju, kar je pomemben podatek, če boste razvlaževali bivalne prostore.
  • velikost posode za zbiranje vode (npr. 3 litre) – da boste vedeli kolikokrat na dan bo treba posodo izprazniti. Mnogo modelov sicer nudi tudi direkten odvod s pomočjo cevi, ki jo lahko speljete v odtok…
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor