hrup-toplotne-črpalke

Toplotne črpalke so cenovno ugoden vir ogrevanja, hkrati pa tudi okolju prijazen. Zato ni čudno, da se vedno več lastnikov objektov zanje odloča. Praviloma so toplotne črpalke dokaj neopazne, tudi kar se tiče hrupa. A so izjeme.Poglejmo si kaj so razlogi, da je toplotna črpalka preglasna in kaj lahko storijo lastniki, da bi preprečili ali popravili težave s hrupom toplotne črpalke.

Razlog za visoko glasnost je lahko nepravilno delovanje

Sistem toplotne črpalke sestoji iz notranje in zunanje enote. Zunanja je nameščena izven objekta in oddaja zvok primerljiv glasnosti običajnega pogovora. Lahko pa se zgodi, da glasnost zunanje enote postane neprimerno visoka. Vzrok za to je lahko nepravilno delovanje zaradi morebitne okvare, pomanjkanja plina, potrebnega čiščenja zunanje enote, nerednega vzdrževanje ali druge pomankljivosti. V tem primeru je nujno, da soseda prijazno opozorite na potrebni servis. Zelo hrupna toplotna črpalka je tudi manj učinkovita, saj visoka hrupnost lahko pomeni, da deluje na skrajnih zmogljivostih. Morda bo soseda le to dejstvo prepričalo, da kar najhitreje naroči servis svoje toplotne črpalke.

Toplotna črpalka deluje pravilno, vendar je kljub temu moteča

Sosedova toplotna črpalka deluje pravilno, vas pa kljub temu moti hrup. Poskusite se pogovoriti s sosedom. Naj bo pogovor konstruktiven, namen pa najti rešitev in obojestransko zadovoljstvo. Naj toplotna črpalka ne bo razlog za skrhanje odnosov s sosedom in morebitni prepir.

Možno je, da sosed niti ne ve, da vas njegova toplotna črpalka moti. Naloga monterja je, da naročniku svetuje optimalno lokacijo za zunanjo enoto iz vidika hrupa in optimalnega delovanja ter ga opozori, da usmerjenost proti npr. spalnim prostor soseda ni najbolj primerna lokacija. Manj izkušeni izvajalec bo morda zunanjo enoto namestil na lokacijo, kjer bo zanj namestitev najlažja, zato je pomembno, da izberemo izkušenega izvajalca, ki nam bo svetoval glede lokacije in preprečil morebitne kasnejše nevšečnosti.

Kakšne so možne rešitve in dogovori s sosedom glede lokacije toplotne črpalke?

Sprememba orientacije zunanje enote

Pogovorimo se s sosedom o možnosti spremembe lokacija zunanje enote. Morda je potrebna le nekolikšna sprememba orientacije in usmerjenosti toplotne črpalke stran od naše hiše ali spalnice. Slovenska zakonodaja je glede povzročanja hrupa zelo pomanjkljiva, sodni postopki pa dolgotrajni. Hrupnost je težko dokazovati, meritve so drage, zato predlagamo, da s sosedom poskusite najti rešitev s prijazno besedo.

Akustična pregrada

Obstaja vrsto ograj, ki delujejo kot akustična pregrada ter absorbirajo zvok in preprečujejo širitev zvoka. Obstajajo aluminijaste, transparente in lesene. Omenjeni prvi dve vrsti sta bolj pogosti ob prometnicah, leseni protihrupni paneli pa bodo estetski tudi v okolju stanovanjskih hiš, kjer se bo naravni material, les, lepo zlil z okolico in morebitnimi ostalimi ograjami. Leseni paneli so najpogosteje iz obeh straneh zaprti z lesenim impregniranim opažem, znotraj pa napolnjeni z izolacijo. Okvirno zadržijo do 29dB zvoka.

Zelenje

Manj opazna rešitev kot protihrupna ograja bo akustična ovira iz zelenja; grmičevje, živa meja ali gosta drevesa. Zelenje ne bo le preprečevalo širjenje zvoka, ampak bo tudi estetski element vašega zemljišča. Če s sosedom ne najdete skupnega jezika je ozelenitev odlična rešitev, saj lahko zasadite le svoje zemljišče. Pozorni bodite le na potrebne in zahtevane odmike in preprečite, da bo rastje posegalo v območje sosedove parcele.

Menjava oken

Toplotna črpalka v večini deluje pozimi, ko okna ne odpiramo za daljše obdobje, ampak le kratkotrajno zračimo. Če kljub zaprtemu oknu zvok zunanje enote zelo moteče prodira npr. v našo spalnico je morda čas, da razmislimo tudi o menjavi naših oken. Razlog naj ne bo le hrup sosedove toplotne črpalke, ampak tudi višje bivalno ugodje v naši hiši. Nova sodobna okna s trosolojno zasteklitvijo bi pri povprečni glasnosti zunanje enote oddaljene od našega objekta približno 2m, morala hrup popolnoma zatesniti.

Kako lahko ukrepamo preventivno?

Ste opazili, da se na sosednji parceli nekaj dogaja? Sosed najverjetneje pripravlja projekt za novogradnjo. Spoznajte nove sosede in vzpostavite prijazen odnos, vsakdo si želi dobre odnose s sosedi. Tekom gradnje jih povprašajte o lokaciji toplotne črpalke in podajte predlog optimalne lokacije ter opozorite na del hiše, kjer imate spalne prostore. Verjamemo, da bo novi sosed kolikor je le možno upošteval vaš nasvet in opozorilo. Preberite še kakšna je optimalna lokacija za postavitev zunanje enote toplotne črpalke.