Dandanes se vse več ljudi odloča za nakup toplotne črpalke, saj se zavedajo številnih prednosti, ki jih ta prinaša. Za delovanje koristi obnovljive vire energije in zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida, kar pomeni, da z nakupom toplotne črpalke tudi sami prispevate k varstvu narave z uporabo okolju prijazne tehnologije. Seveda je eden glavnih faktorjev, zaradi česar se ljudje odločajo za njen nakup, tudi viden prihranek pri stroških ogrevanja oz. hlajenja, saj črpalka za delovanje kar 75 % potrebne energije izkoristi iz okolja.

Pri izbiri ustrezne toplotne črpalke je pomembno upoštevati več dejavnikov – od tega, kateri vir bo uporabljen za delovanje črpalke (voda, zemlja, zrak), kako velik je objekt, v katerem bo nameščena, do tega, kakšno moč motorja črpalke izbrati, veliko vlogo pri izbiri pa seveda igra tudi cena toplotne črpalke. Pri izbiri toplotne črpalke upoštevajte svoje potrebe, možnosti in tudi finančni vidik, da se bo investicija v toplotno črpalko povrnila čim hitreje, hkrati pa prinesla čim večje prihranke.

cena toplotne črpalke

Kaj vpliva na ceno toplotne črpalke?

Nakup toplotne črpalke je dolgoročna naložba, s katero boste zagotovo veliko prihranili pri stroških ogrevanja. Ta nakup je v gospodinjstvu navadno kar velik finančni zalogaj in vreden tehtnega premisleka, zato v nadaljevanju preverite, kakšna je cena toplotne črpalke glede na njeno vrsto in kateri so še drugi dejavniki, ki vplivajo na ceno črpalke, da bo odločitev čim lažja.

  • Vrsta toplotne črpalke

Izbrani sistem toplotne črpalke je tisti, ki najbolj vpliva na to, kakšna je cena toplotne črpalke. Cena za sistem voda-voda ali zemlja-voda se giblje od 10.000 EUR do 15.000 EUR in je najvišja. Veliko nižje so cene za toplotno črpalko zrak-voda – za dobavo in montažo črpalke s povprečno močjo 8kW, ki zadošča za stanovanjsko hišo z dobro izolacijo, boste odšteli od 6.000 EUR naprej. To je tudi najpogostejša izbira v Sloveniji, saj jo odlikujejo poceni in enostavna namestitev ter hitra povrnitev investicije. Vsak izbrani sistem ima svoje prednosti in slabosti, zato se pred izbiro posvetujte s strokovnjaki o tem, katerega izbrati.

  • Učinkovitost toplotne črpalke

Oznaka za učinkovitost toplotne črpalke je COP (Coefficient of Performance oz. koeficient učinkovitosti) – to je grelno število, ki nam pove, kako učinkovita je toplotna črpalka. Višji COP pomeni bolj učinkovito toplotno črpalko, hkrati s tem pa je višja tudi cena toplotne črpalke. COP je razmerje med pridelano toplotno energijo ter porabljeno električno energijo, zato je dobro, da je COP čim višji, saj bo tako bolj učinkovita tudi toplotna črpalka. Najvišje vrednosti COP imajo toplotne črpalke voda-voda, najnižje pa zrak-voda, zato je tudi cena toplotne črpalke te vrste nižja.

  • Velikost toplotne črpalke

Toplotna črpalka mora biti dovolj velika glede na to, kako velika je vaša hiša oz. stanovanje. Premajhna oz. premalo zmogljiva pozimi vašemu domu ne bo mogla zagotavljati toplote, poleti pa ne hladu, prevelika toplotna črpalka pa se bo prepogosto vklapljala in izklapljala in ne boste izkoristila svojega polnega potenciala. Z velikostjo cena toplotne črpalke seveda raste, vendar je pomembno, da izberete pravo velikost za svoje potrebe in tako poskrbite za učinkovito delovanje toplotne črpalke.

Izberite najboljše razmerje med kakovostjo in ceno

Pred vgradnjo toplotne črpalke primerjajte lastnosti svoje hiše oz. stanovanja in lastnosti naprave. Pri izbiri cena toplotne črpalke naj ne bo odločilni faktor, saj lahko brez dobrega premisleka črpalko preplačate ali pa kupite prešibko in tvegate veliko manjše prihranke. Ne pozabite, da je toplotna črpalka investicija za več desetletij, zato naj bo glavno merilo njena kakovost in strokovno svetovanje pri izbiri, načinu inštalacije in regulacije sistema ter izvedba inštalacije toplotne črpalke. Ker toplotna črpalka koristi obnovljive vire energije in hkrati pri delovanju ne povzroča emisij prašnih delcev ter drugih škodljivih emisij, invensticijo podpira tudi EKO sklad s subvencijami kar do 25 % vrednosti črpalke. Morda se vam bo zdel začetni vložek za črpalko in njeno namestitev višji kot za vse druge načine ogrevanja, vendar se vam bo naložba hitro povrnila, vi pa boste s tem storili nekaj dobrega tudi za okolje in prihodnost.

Potrebujete pomoč pri izbiri toplotne črpalke?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene toplotnih črpalk PREVERJENIH proizvajalcev
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis toplotnih črpalk

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *