V času, ko prihajajo vroči dnevi, začnemo razmišljati o tem, kako bomo ohladili svoj dom. Seveda vsak pomisli na klimatsko napravo, a teh obstaja kar nekaj vrst – split in multisplit sistemi ter prenosne klime. Če se ne morete odločiti, kam bi klimo namestili, lahko ta problem rešite z nakupom slednje. Ta je dobra rešitev za vse, ki želijo klimo uporabljati v več prostorih, ne le v enem. Je pa potrebno vedeti, da ima prenosna klima redkeje tudi funkcijo ogrevanja (v primerjavi s fiksnimi). Za nakup se odločajo tudi najemniki, ki jim lastnik ne dovoli montirati običajne klimatske naprave. Morda namestitev ni možna iz katerega drugega razloga, a za vse je rešitev nakup prenosne klime.

prenosne klime

Kdaj je prenosna naprava dobra odločitev

Njena prednost je tudi v tem, da ko ugotovimo, da potrebujemo klimo, lahko svojo funkcijo hlajenja prenosna klima opravlja še isti dan. Le odpravimo se v trgovino, izberemo tisto, ki nam najbolj ustreza, jo pripeljemo domov in že lahko hladimo prostor.

Klima poleg hlajenja tudi suši zrak v samem prostoru, s čimer se zmanjša vlaga in pojav plesni – kar ima dober vpliv na naše splošno počutje.

Edina stvar, o kateri morate razmisliti pred nakupom, je, kam boste usmerili cev za odvod toplega zraka. Lahko jo enostavno usmerite skozi odprto okno, kar bo sicer pomenilo počasnejšo ohladitev prostora in manjšo energetsko učinkovitost, a vseeno bolje, kot če naprave sploh ne bi imeli. Če pa imate možnost, cev raje usmerite skozi zidno rešetko ali luknjo v zidu. Najprimernejši so zračniki ali morebitne druge stenske odprtine. Obstajajo pa tudi prenosne klime brez odvodne cevi, kjer ventilator odvede zrak v zadnji del enote naprave. Tam prehaja skozi membrano, kjer vlaga izhlapeva, ohlajen zrak pa ventilator potisne ven na sprednji strani. Pomanjkljivost prenosnih klimatskih naprav brez cevi je, da niso ustrezne za prostore, kjer je veliko vlage.

Pri običajnih klimatskih napravah morate za njeno montažo in delovanje prebiti odprtino v zidu in zunanjo enoto montirati na fasado. Če gre za stavbo, ki npr. spada pod kulturno dediščino, to ni dovoljeno izvesti. Za montažo prenosne klime pa ne potrebujete nobenih posegov v prostor ali strokovnjakov, ki bi jo montirali. Pri split klimatskih napravah, ki za delovanje uporabljajo flourirane toplogredne pline, je opredeljeno z uredbo Evropske skupnosti, da jih lahko montirajo le usposobljeni delavci.

Dodatne prednosti

Če ne želite investirati v split klimatsko napravo in potrebujete le občasno ohladitev prostora, bo prenosna klimatska naprava odlična investicija. K dodatnemu hlajenju v takšnem prostoru lahko pripomorete tudi s tem, da npr. vgradite zunanje rolete, ki zaščitijo pred neposrednimi sončnimi žarki.

V splošnem vas bo nakup stal precej manj, kot če bi kupovali stacionarno napravo, zato je nakup prenosne klime nezahtevna investicija. Še posebej prav pride v primeru, ko gre za majhno ali začasno stanovanje.

Nakup prilagodite vašim potrebam

Velikost in teža prenosne klime naj ustrezata temu, koliko prostora imate oziroma kako pogosto jo boste prestavljali iz enega v drug prostor. Če v prostoru, kjer bo prenosna klima, preživite veliko časa, preverite njeno glasnost, da ne bo za vas preveč moteča. Sicer pa jo lahko poljubno prestavljate po celem stanovanju. Če se boste odločili za nakup naprave s koleščki, vam bodo selitve iz enega v drug prostor močno olajšane.

Iz naprave je običajno treba prazniti kondenz, zato poskrbite za redno praznjenje rezervoarja, da ne bo oviral delovanja klime.

Izračun želene moči naprave

Moč prenosne klime prilagodite velikosti prostora. Pomagajte si na ta način:

– izračunajte prostornino (površina x višina prostora),

– moč naj bo 25 W na kubični meter (oziroma dodajte 10 W na kubični meter, če gre za slabo izoliran prostor ali prostor, obrnjen na jug),

– preverite porabo energije naprave.

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *