Obnovljivi viri energije – toplota iz zemlje, vode in zraka

Obnovljivi viri energije se ne izčrpavajo, njihova uporaba torej ne izčrpa vira. K obnovljivim virom energije prištevamo vse energetske vire, ki nastanejo z naravnimi procesi. Zakaj ne bi dosegli toplega doma z uporabo obnovljivih virov energije? Toplotne črpalke so priljubljen način ogrevanja zadnjega časa. Za ogrevanje uporabljajo naravno toploto, ki jo črpajo iz obnovljivih virov energije, zemlje, vode-podtalnice ali zraka iz okolice. Katero vrsto obnovljivega vira energije bo toplotna črpalka uporabila za prenos toplote v naš dom, je odvisno od tipa toplotne črpalke.

Obnovljivi vir energije, ki je najpogostejša izbira – ZRAK

Še posebej pogosta izbira so toplotne črpalke, ki črpajo toploto iz obnovljivega vira energije; zunanjega zraka. Prednost toplotne črpalke, ki uporablja zrak, je da ni potrebe po vrtanju v zemljo, prav tako ne zasede veliko površine. Načrtovanje namestitve toplotne črpalke, ki črpa toploto iz zraka, je enostavno in ne zahteva odobritev. Preverite našo ponudbo toplotnih črpalk.

Obnovljivi vir energije, ki zahteva vrtino – VODA

Toplotna črpalka, ki kot obnovljivi vir za ogrevanje uporablja vodo, toploto črpa iz podtalnice. Ker ima podtalnica stalno temperaturo tekom leta, je idealna kot vir toplote. Ker sodi k obnovljivim virom energije, se ne izčrpava. Pogoji za namestitev pa so relativno zapleteni. Poleg dovoljenja, ki ga moramo pridobiti, mora biti nivo podtalnice ravno pravšnji, kakovost vode pa primerna, kar pomeni, da ne sme vsebovati preveč mangana ali železa. Odvisno od nivoja podtalnice, se izvrta globoka vdolbina, iz katere preko cevi podtalnica teče do toplotne črpalke. Pri uporabi obnovljivega vira energije podzemne vode kot vir toplote, je potrebno strogo upoštevati zakonske predpise o varstvu voda.

Obnovljivi vir energije, ki ga nudi zemlja – GEOTERMALNA ENERGIJA

Geotermalna energija je obnovljivi vir energije, ki ga nudi zemlja. Je toplotna energija pod zemeljsko površino, ki prihaja iz različnih virov; med drugimi iz jedra planeta in radioaktivnih elementov v zemeljskem plašču. Toplotna črpalka zemlja-voda črpa toploto iz zemlje in jo prenaša v naš dom. Geotermalni kolektorji delujejo s horizotalnim cevovodom zelo blizu površja, pod linijo zmrzali, na globini približno 1,5m. Območje nad kolektorji ne sme biti asfaltirano, zazidano ali zasajeno z drevesi. Geotermalne sonde pa so nameščene precej globlje, odvisno od potrebe po toploti stavbe.

Obnovljivi viri energije za ogrevanje našega doma

Izbira toplotne črpalke v novih objektih je zelo pogosta. Velja, da gre za vir ogrevanja, ki doseže predpise o energetski učinkovitosti, tudi zaradi uporabe obnovljivih virov energije za črpanje toplote. Ker toplotna črpalka za delovanje uporablja električno energijo, v hiši ni emisij. Prav tako je toplotna črpalka primerna za ogrevanje starih adaptiranih stavb, le da v tem primeru uporabimo visokotemperaturno, ki ogreva radiatorje na visoke temperature. Kako pa sprejeti odločitev, kateri obnovljivi vir energije bo uporabljala naša toplotna črpalka? Izbira je odvisna od mnogo dejavnikov, najprej pa je ključnega pomena možnost, ki jo ponujajo okolica in predpisi. S toplotno črpalko, ki toploto črpa iz obnovljivega vira energije; zraka, bo investicija najugodnejša in enostavna, dom pa prijetno topel. Kontaktirajte nas in pogovorili se bomo o vaših možnostih in optimalnih rešitvah.

Potrebujete pomoč pri izbiri toplotne črpalke?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene toplotnih črpalk PREVERJENIH proizvajalcev
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis toplotnih črpalk

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *