moč-toplotne-črpalke

Nakup toplotne črpalke z neustrezno močjo ima lahko za posledico neučinkovito delovanje. Če toplotna črpalka ne bo zagotavljala dovolj toplotne moči, boste pozimi kljub njenemu delovanju lahko občutili hladnejšo temperaturo prostorov od želene. Nasprotno bi pretirano močna toplotna črpalka za naš dom zmanjševala ekonomsko učinkovitost. V izogib napačni izbiri moči, poiščite strokovni nasvet.

Obstajajo različne moči toplotnih črpalk, od 4 kW do 25 kW. Najpogosteje prodajana je toplotna črpalka z močjo 11 kw za obnovljene starejše hiše in 6 kW za nizko energijske novogradnje. Ker je vsak dom unikaten, mora moč potrebne toplote črpalke za optimalno delovanje določiti strokovnjak. V kolikor gre za novogradnjo, je potrebna moč toplotne črpalke določena v projektu za izvedbo, v delu strojnih inštalacij.

Preberite tri ključne točke, ki določajo potrebno moč toplotne črpalke za posamezni objekt.

Kako izbrati moč toplotne črpalke?

Poglejmo si, kateri dejavniki so pomembni pri izbiri moči toplotne črpalke in kakšne so okvirne moči toplotnih črpalk glede na  kvadrature objekta.

Ogrevalna obremenitev

Najpomembnejše merilo za določitev potrebne moči toplotne črpalke je ogrevalna obremenitev.

Najpomembnejša je ogrevalna obremenitev stanovanja ali hiše. Le ta se meri v kilovatih (kW) na kvadratni meter objekta na letni ravni (kW /m2 / leto) in označuje potrebno moč, ki jo naša toplotna črpalka mora zagotoviti, da naš dom prijetno ogreje. Potrebne moči toplotne črpalke ne smemo enačiti z letno porabo objekta za ogrevanje.

Poglejmo razliko med ogrevalno obremenitvijo in porabo za ogrevanje na primeru avtomobila: Število konjskih moči v motorju avtomobila označuje potrebno moč, porabo pa računamo v porabljeni količini goriva.

Ogrevalna obremenitev je odvisna od več dejavnikov; izolacije objekta, kakovosti oken, orientiranosti oken, velikost bivalnega prostora ter nenazadnje tudi lokacije objekta.

Ogrevanje sanitarne vode

Ali boste s toplotno črpalko ogrevali tudi sanitarno vodo?

Na vprašanje o potrebni moči toplotne črpalke, si moramo odgovoriti tudi, ali bo naša toplotna črpalka ogrevala le prostore ali tudi sanitarno vodo. Toplotna črpalka ima rezervoar za toplo vodo integriran v notranji enoti, le ta je lahko 180 L, 200 L ali 230 L ter nudi toplo vodo celotnemu gospodinjstvu. Toplotna črpalka lahko ogreva sanitarno vodo tudi v ločenem bojlerju do 500 L. Obstajajo pa tudi modeli notranjih enot toplotnih črpalk brez rezervoarja. Odvisno od naših želja, izberemo ustrezen model.

Najpogosteje se uporabniki odločajo za notranjo enoto z integriranim rezervoarjem. V tem primeru, moramo poleg ogrevalne obremenitve stavbe zagotoviti dodatno moč še za ogrevanje sanitarne vode. Le ta dodatek okvirno znese 0,1-0,3 kW na osebo.

Primer: Če ima naša toplotna črpalka 230 L rezervoar, ki zadostuje za 4-člansko družino, mora biti skupna moč okvirno višja za 1 kW.

Samostojni ali pomožni vir ogrevanja

Ali bo toplotna črpalka služila kot samostojni vir ogrevanja, ali kot pomožni?

Toplotna črpalka je zelo prilagodljiv sistem, zato lahko deluje kot primarni vir ali pomožni vir ogrevanja. Kot primarni vir popolnoma pokrije ogrevalno potrebno objekta. Lahko pa jo uporabimo tudi v kombinaciji z drugim ogrevalnim sistemom, npr. pečjo na olje, drva, pelete ali plin. Nastavitve toplotnih črpalk omogočajo različne načine pametnih preklopov med obema viroma. V tem primeru, je lahko moč toplotne črpalke manjša in jo uporabljamo za ogrevanje le o obdobju optimalnega delovanja.

Omenjeni način je najbolj priljubljen v primeru stare in neizolirane stavbe. Namesto, da bi hišo opremili z zelo močno toplotno črpalko, kombiniramo oba sistema. V večini primerov pa starejše hiše tekom obnove lastniki izolirajo in poskrbijo za bolj energetsko varčni objekt ter vgradijo tudi energetsko učinkovit sistem ogrevanja s toplotno črpalko. Le ta zamenja staro peč, ki povzroča izpuste CO2 v ozračje, zato prejmejo tudi nepovratno finančno spodbudo Eko sklada.

Primeri ustrezne moči toplotne črpalke glede na velikost in starost objekta

Kakšna naj bo moč toplotne črpalke za 100 m2?

Nizko-energijski novogradnji z ogrevanjem na talno gretje, vključno z ogrevanjem sanitarne vode za 4-člansko družino, v večini primerov ustreza 6 kW toplotna črpalka. Obnovljeni starejši hiši z nameščeno srednjo debelino izolacije, z ogrevanjem na radiatorje ali kombiniranim ogrevanjem na radiatorje in talno gretje ter ogrevanjem sanitarne vode za 4-člansko družino, v večini primerov ustreza 8 kW toplotna črpalka.

Kakšna naj bo moč toplotne črpalke za 200 m2?

Nizko-energijski novogradnji z ogrevanjem na talno gretje, vključno z ogrevanjem sanitarne vode za 4-člansko družino, v večini primerov ustreza 8 kW toplotna črpalka. Obnovljeni starejši hiši z nameščeno srednjo debelino izolacije, z ogrevanjem na radiatorje ali kombiniranim ogrevanjem na radiatorje in talno gretje ter ogrevanjem sanitarne vode za 4-člansko družino, v večini primerov ustreza 11kw toplotna črpalka.

Kakšna naj bo moč toplotne črpalke za 300 m2?

Nizko-energijski novogradnji z ogrevanjem na talno gretje, vključno z ogrevanjem sanitarne vode za 4-člansko družino, v večini primerov ustreza 11 kW toplotna črpalka. Obnovljeni starejši hiši z nameščeno srednjo debelino izolacije, z ogrevanjem na radiatorje ali kombiniranim ogrevanjem na radiatorje in talno gretje ter ogrevanjem sanitarne vode za 4-člansko družino, v večini primerov ustreza 14 kw toplotna črpalka.

Moč toplotne črpalke za talno gretje ali ogrevanje radiatorjev

Kakšna je razlika v moči toplotne črpalke v primerih ko jo uporabljamo za ogrevanje radiatorjev ali za talno gretje?

Večina sodobnih modelov toplotnih črpalk ima že zmožnost ogrevanja ogrevalne vode do 60°C ali 65°C, kar zadostuje za ogrevanje z radiatorji ali talnim ogrevanjem. Potrebna moč toplotne črpalke zato ni odvisna od načina ogrevanja. Izjema so zelo stare in neizolirane hiše z nameščenimi starejšimi radiatorji, kjer priporočamo vgradnjo visokotemperaturne toplotne črpalke, z zmožnostjo ogrevanja vode do 80°C.

Kontaktirajte nas! Glede na karakteristike vašega doma, bomo določili potrebno moč toplotne črpalke, za optimalno delovanje.