Sezona ogrevanja objektov je vendarle (končno) mimo, a če imate v mislih menjavo vaše stare kurilne naprave, je sedaj idealen čas za razmislek in poizvedovanje o novem nakupu. Imate namreč še dovolj časa do naslednje ogrevalne sezone, hkrati pa se boste izognili čakanju na montažo tik pred zdajci.

Ljudje se v sedanjem času izrazito pogosto odločajo za nakup toplotne črpalke za ogrevanje. Za to obstaja več tehtnih razlogov, saj so se izkazale za enega najbolj optimalnih virov izrabe energije in relativno nizkih stroškov ogrevanja.

toplotne črpalke za ogrevanje

Toplotne črpalke za ogrevanje črpajo energijo iz naravnih virov

Ogrevanje poteka z uporabo toplote iz zemlje, vode ali zraka, ki jih sončni žarki neprenehoma obnavljajo.

Po naravni poti toplota prehaja iz višje v nižjo temperaturo. Toplotna črpalka pa omogoča spremembo toplotnega toka ob sorazmerno majhni porabi energije. Na ta način črpalka prenese vir toplote iz omenjenih naravnih virov v uporabo za potrebe doma in ogrevanje prostorov. Zaradi smotrnega načina delovanja toplotne črpalke ogromno prispevajo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

Naštejmo še nekaj dejstev, zakaj je nakup toplotne črpalke za ogrevanje odlična izbira za naš dom:

– omogoča velik prihranek,

– učinkovitost rabe obnovljivih virov energij,

– v primerjavi s fosilnimi gorivi ali jedrsko energijo za proizvodnjo električne energije imajo toplotne črpalke veliko večji in boljši izkoristek,

– predstavljajo velik potencial, saj ne omogočajo le ogrevanja prostorov, temveč tudi ogrevanje sanitarne vode in hlajenje v vseh tipih zgradb.

Kako izbrati pravo napravo

Pomembno je, da izberete primerno zmogljivost toplotne črpalke za ogrevanje, saj v nasprotnem primeru ne bo optimalno zagotavljala toplote ter bo poraba večja, kot je smiselno za izkoristek potenciala. Hkrati se bo tudi pogosteje izklapljala in vklapljala, kar bo povečalo obrabo mehanskih delov in skrajšalo njeno življenjsko dobo.

Moč črpalke definiramo s toplotnimi izgubami objekta. Če gre za novogradnjo, je toplotna izguba največkrat že izračunana in na podlagi tega izberemo ustrezno napravo. Če pa gre za obstoječi objekt, se ravnamo po dosedanji povprečni rabi vira ogrevanja in pripravi sanitarne vode.

Pri izvajalcu preverite, katera vrsta toplotne črpalke za ogrevanje je najbolj smiselna za vaš dom. Vsi tipi črpalk imajo podobne prednosti, vendar je izkoriščanje obnovljive energije odvisno od tega, kateri vir imate na voljo (zemlja, voda ali le zrak). Različne vrste črpalk se bistveno razlikujejo v ceni.

Toplotne črpalke delujejo na principu delovanja tlaka, temperature in volumna plina. Naprava mora na eni strani znižati temperaturo pod raven izvora energije, na drugi pa jo dvigniti na primerno raven za ogrevanje bivalnih prostorov in sanitarne vode. Krog je sklenjen preko določenega vira energije, hladilnega krogotoka in ogrevalnega sistema. Plin, ki je uporabljen v hermetično zaprtem sistemu, ne more zamrzniti in ne vpliva negativno na okolje.

Poznamo različne vrste toplotnih črpalk tudi glede na sistem ogrevanja.

– Visokotemperaturne toplotne črpalke so primerne za obnovo starejših, slabo izoliranih hiš. Prostore ogrevajo prek radiatorjev, lahko pa ogrevajo tudi sanitarno vodo, ki se zbira v zalogovniku.

– Nizkotemperaturne toplotne črpalke so odlična izbira z ogrevanje v novogradnjah oz. dobro izoliranih objektih. Prostore se ogreva s sistemom talnega gretja, z nizkotemperaturnimi radiatorji ali stenskim/ stropnim ogrevanjem. Ravno tako se ogreva sanitarna voda v zalogovniku.

– Toplotne črpalke za ogrevanje večjih objektov delujejo po principu kaskade. Lahko imajo le eno notranjo enoto, na katere se da priklopiti več zunanjih enot. S tem zagotovimo varčno centralno ogrevanje večjih površin.

Velik prihranek boste dosegli tudi s tem, da boste izbrali ponudnika toplotnih črpalk, ki so na seznamu Ekosklada. Za nakup toplotne črpalke za ogrevanje boste namreč dobili vrnjeno subvencijo, ki trenutno znaša celo do 50% investicije. Bodite pozorni na to, da imajo dosegljiv servis v Sloveniji, saj vam bo to zelo koristilo v primeru morebitne okvare.

Potrebujete pomoč pri izbiri toplotne črpalke?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene toplotnih črpalk PREVERJENIH proizvajalcev
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis toplotnih črpalk

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *