Klima naprave

Kratko rečeno je klima oziroma klimatska naprava namenjena za vzpostavitev idealne temperature in idealen nivo vlage zraka v našem prostoru.

Klima naprave imajo ključne prednosti pred starejšo tehnologijo, saj je njihovo delovanje zvezni in posledično tišje delovanje naprave. Poraba elektrike oziroma električne energije je veliko manjša, ter vse klimatske naprave so najmanj v A energijskem razredu. Kar izraža kako varčne so naprave.

Klima naprave so naprave današnjega časa, s pomočjo katerih si omogočimo idealne bivalne pogoje zraka tako doma kot tudi v delovnih prostorih. Klimatske naprave oziroma domače rečeno klime delujejo na principu filtriranja zraka, katerega pridobi iz okolice.

 

Podnebje

V zadnjih nekaj letih smo opazili, da se število vročih poletnih dni povečuje. Po mnenju strokovnjakov oziroma klimatologov se bo število vročih poletnih dni še povečalo. Slednja ugotovitev se je začela izražati tudi pri gradnjah objektov. Saj uporabljajo pri izolaciji toplotne mostove, ki onemogočajo aktivnega dotika med snovjo namenjeno izolaciji in strešniki.

Klima naprave  – Nakup

Pri nakupovanju klima naprave moramo biti pozorni na več stvari, se pravi ne samo na samo klimo vendar tudi na prostor katerega želimo ohlajevati oziroma ogrevati. Pomembna stvar pri porabi električne energije je ta, da moramo imeti ustrezno veliko in močno klimatsko napravo saj v primeru, da imamo premajhno bo morala porabiti veliko več električne energije za ohladitev oziroma gretje prostorov.

Zelo pomemben podatek pri nakupu klima naprave je tudi kakšen izkoristek ima naša klimatska naprava, koliko električne energije potrebuje, da lahko optimalno ogreva oziroma hladi prostor. V konceptu energijskega učinka klima naprave lahko zasledimo izraz ‘Energy Eficiency Ratio’ ali okrajšano EER. Ta izraz nam pove kolikšen izkoristek ima izbrana klimatska naprava. Podatek je podan v enoti W/W.

Podatek o tem, koliko bo poraba električne energije izbrane klimatske naprave za svoje delovanje izvemo v energijskih razredih klimatskih naprav. Idealna energijska razreda za klime sta A in A+.

 

Klima naprave  za gretje objekta

V tem delu moramo kot prvo opredeliti tudi kratico COP. Kratica COP nam pove kolikšen je koeficient izvedbe klima naprave oziroma s preprostejšimi besedami, kolikšen izkoristek ima naprava med gretjem objekta. Podaja se v isti enoti kot EER v W/W.

Če želimo, da se nam investicija v klimatsko napravo splača tudi na dolgi rok moramo gledati, da je energijski razred čim večji, se pravi razred A ali A+ in da sta števili za kateri imate razlago malo višje, COP in EER čim večji. Če upoštevate vse nasvete, bi morale biti vaše položnice za elektriko veliko nižje, kot pri slabših energijskih razredih in pri manjših vrednostih števil COP in EER.

Kadar se odločamo za nakup klima naprave oziroma za pregled delovanja le-te, to le storimo izven sezone (spomladi ali jeseni). Saj so serviserji in monterji med sezono (poleti za klimatske naprave za hlajenje in pozimi za ogrevanje) veliko bolj zasedeni, kar pomeni, da nam ustrežejo potrebujejo veliko več časa.

Klima naprave  – Inverter

Ta vrsta klima naprave se razlikuje od ostalih klimatskih naprav po avtomatizaciji kompresorja. Med tem ko so ostale klima naprave narejene na način prižgano/ugasnjeno, je inverter klimatska naprava narejena tako, da kompresor sam regulira s kolikšno močjo bo deloval glede na temperaturo zraka v objektu in želeno temperaturo objekta.

Takšne klima naprave so zelo priporočljive, saj so poleg avtomatizacije tudi zelo prijazne za uporabnike, ker je veliko manj ‘vetra’ oziroma pihanja izven klime, kar je tudi nevarno za prehlad uporabnikov. Inverter klimatske naprave delujejo tudi veliko tišje oziroma z manjšo frekvenco glasnosti. Takšno prednost pridobimo tako, da se naprava samostojno prižiga le v primerih, ko je to potrebno. Tako se tudi podaljša življenjska doba klimatske naprave.

Kot vse stvari ima tudi ta vrsta klimatske naprave slabe lastnosti. Ena izmed teh lastnosti je se izraža v ceni naprave, saj je nekoliko dražja od prižgano/ugasnjeno naprav. Vendar porabijo toliko manj električne energije in je toliko podaljšana življenjska doba, da se nam lahko že zelo kmalu naša investicija obrestuje.

Klima naprave – Ogrevanje

Pomembno je poudariti, da klima naprave niso namenjene le hlajenju prostorov, vendar so lahko namenjene tudi segrevanju zraka v prostoru. Naprave, ki so namenjene tako hlajenju in ogrevanju imajo večinoma že vgrajeno toplotno črpalko. Raziskave so pokazale, da je ogrevanje s klimo veliko manj potrošno kot z ostalimi napravi. Za lažje predstavo vam povemo, da gretje z klimatsko napravo potroši električno energijo za kar 50 odstotkov manj kot z električnim toplotnim sistemom.

Ogrevanje s klimo je lahko tudi ob pretirani in nespametni uporabi zdravju škodljivo. Da se tovrstnim nezaželenim učinkom izognemo, moramo upoštevati le nekaj preprostih pravil. Kot so, da jo pravočasno prižigamo in izklopimo, saj moramo razumeti, da klima naprava in nobena druga naprava ne zmore nemudoma ogreti prostora. Kadar so zunaj zelo nizke temperature, kar se posledično veže na naš prostor moramo prostor dlje časa ogrevati. Saj se bo ogrel šele takrat, ko nam bo uspelo segreti tudi stene. Ključnega pomena, da se izognemo prehladu ali kakršnim koli temperaturnim šokom je ta, da kadar se odločimo za ogrevanje s klimo nikoli ni razlike med notranjo temperaturo objekta in zunanjo temperaturo zraka več kot 8°C razlike.

PREVERITE PONUDBO KLIMATSKIH NAPRAV PO UGODNIH CENAH

Potrebujete pomoč pri izbiri klimatske naprave?

Kontaktirajte nas za pridobitev ugodne ponudbe z montažo ali brez.

NUDIMO VAM:

  • Ugodne cene klimatskih naprav
  • Strokovna montaža po vsej Sloveniji
  • Brezplačno svetovanje na domu
  • Garancija na kupljeno napravo ter montažo
  • Servis klimatskih naprav

POVPRAŠEVANJE:


Vaše podatke bomo uporabili izključno za izvedbo naročila oz. povpraševanja. Z oddajo obrazca se strinjate s pogoji poslovanja in zasebnosti *