življenjska-doba-toplotne-črpalke

Toplotne črpalke so energetsko učinkovite in dolgotrajne, zato so vedno pogostejša izbira za ogrevanje novogradenj in obnovljenih starejših hiš. Kako dolgotrajne pa so toplotne črpalke? Vprašanje si postavi večina uporabnikov, preden se odloči za investicijo v tovrstni način ogrevanja.

Povprečna življenjska doba

Povprečna življenjska doba večine toplotnih črpalk je 15 let. Nekatere boljše in zanesljivejše blagovne znamke, zasnovane v duhu sodobnega tehnološkega razvoja dosežejo celo 20 ali 25 let življenjske dobe. Upoštevajoč urnike rednega preventivnega servisiranja, pravilne namestitve, uporabo pod razumnimi pogoji in popravilo v primeru pojave morebitnih manjših napak. Dolga življenjska doba je povezana z rednim servisiranjem in pravilnim vzdrževanjem. Dolgotrajnost toplotne črpalke lahko pripišemo tudi njeni zasnovi. Novi sodobni modeli so zasnovani za kar najmanj možnosti napak. Seveda pa se življenjska doba razlikuje glede na model in proizvajalca in je odvisna od več dejavnikov, lokacije namestitve, kakovosti in vzdrževanja toplotne črpalke. Pomembno je, da izberemo toplotno črpalko preverjenega proizvajalca z dolgoletno tradicijo, ki nam bo tekom dolge življenjske dobe tudi zagotavljal morebitne potrebne rezervne dele.

V primerjavi z drugimi vrstami ogrevanja so toplotne črpalke zmagovalci glede na njihovo dolgotrajno delovanje.

Kompresor toplotne črpalke

Toplotna črpalka je sestavljena iz notranje in zunanje enote. Zunanja ima tri ključne komponente; med katerimi je kompresor. V večini primerov je prva komponenta, ki upeša kompresor, zato le ta običajno določa življenjsko dobo toplotne črpalke.

Toplotne črpalke vnašajo toploto s kroženjem snovi, imenovanim hladilno sredstvo ki prehaja iz tekočega v plinasto stanje. Kompresor črpa hladilno sredstvo med tuljavama izmenjevalnika toplotne črpalke. Sredstvo pri nizkem tlaku izpari in absorbira toploto iz okolice. Kompresor je komponenta, ki le redko deluje v prostem teku, zato se sčasoma izrabi. Kompresor v življenjski dobi v delovanje toplotne črpalke, vloži več tisoč ur mehanskega delovanja, zato je pričakovano, da sčasoma dotraja. Ob pravilno dimenzionirani toplotni črpalki in rednemu vzdrževanju ima kompresor zelo dolgo življenjsko dobo, približno 50.000 delovnih ur. To ustreza življenjski dobi cca 25 let.

Ali je menjava kompresorja smiselna?

Večina komponent je po izrabi kompresorja še vedno uporabnih, vendar pa so stroški zamenjave kompresorja relativno visoki. Ali je bolje, da zamenjate kompresor ali celo enoto je odvisno od tega, koliko star je vaš sistem toplotne črpalke. Če se toplotna črpalka bliža 20. letu, bi bilo morda bolj ekonomično zamenjati celotni sistem, če upoštevamo, da je se učinkovitost novejših modelov povečala.

Najpomembnejši dejavnik je vzdrževanje

Če želite ohraniti toplotno črpalko čim daljše obdobje, je pomebno, da zanjo primerno skrbite. Redni preventivni pregledi enkrat letno bodo pripomogli k dolgotrajnemu delovanju. Redno je potrebno preverjati nastavitve in čistiti zunanje komponente toplotne črpalke. Preberite si nekaj točk, ki bodo pripomogle k daljši življenjski dobi vaše toplotne črpalke.

  • Na zunanji enoti se lahko nabere led in povzroči zmrzal, kar lahko ovira zmožnost delovanja toplotne črpalke. Redno preverjajte, ali cikel odmrzovanja deluje pravilno.
  • V skladu s priporočili proizvajalca je potrebno izvajati redne preglede toplotne črpalke.
  • Poskrbite, da bodo rastline, grmičevje oddaljene vsaj 18 cm od zunanje enote. Več o postavitvi toplotne črpalke, si lahko preberete v članku Kam postaviti zunanjo enoto toplotne črpalke.

Kolikšna je garancija?

Garancijska doba toplotne črpalke se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca. Mitsubishi Electric za vse svoje modele toplotnih črpalk nudi 3 letno garancijo, Daikin pa 2 leti. Osnovna garancija krije vse stroške rezervnih delov in stroške popravil.

Kdaj se povrne investicija v toplotno črpalko zrak-voda?

Kdaj se nam bo glede na stroške obratovanja in investicijske stroške naložba povrnila? Želja po odgovoru na vprašanje je popolnoma razumljiva, saj bo le to vplivalo na naše prihranke in življenjske investicije. Povprečno se nam bo naložba v sistem toplotne črpalke zrak-voda povrnila v 3-5 letih, odvisno od stroška montaže in pridobljenih subvencij. Toplotna črpalka kakovostnega proizvajalca bo delovala približno 20 let kar pomeni, da bo delovala še vsaj 15 let po tem, ko se amortizira strošek v investicijo toplotne črpalke. Pričakovana življenjska doba toplotnih črpalk je precej daljša, kot pri večini drugih ogrevalnih sistemov.