inverterska klimatska naprava

Sodobna tehnologija je v zadnjih desetletjih tako napredovala, da je danes na voljo mnogo različnih načinov, kako poleti ohladiti vroče stanovanje in zadihati prijetno ohlajen zrak. Najučinkovitejše naprave za ohlajanje zraka so še vedno klimatske naprave, vendar so danes že tako izpopolnjene, da poleg hlajenja (in ogrevanja) omogočajo še številne druge funkcije, kot so razvlaževanje zraka, odstranjevanje alergenov iz njega itd. Sodobne klime so poleg tega še učinkovite in pri delovanju na dolgi rok tudi varčne. Še poseben izkoristek omogoča inverterska klimatska naprava, zato je prava izbira za hitro uravnavanje temperature v bivalnih prostorih.

Kaj je inverterska klimatska naprava?

Inverterska klima je naprava, ki ima vgrajeno avtomatsko regulacijo moči kompresorja. Hitrost kompresorja se spreminja glede na temperaturo v prostoru. Inverter je vrsta elektronskega vezja za reguliranje, s katerim se uravnava napetost, tok in frekvenca naprave in posledično s tem tudi moč klima naprave. Pri tradicionalnih klimatskih napravah kompresor deluje s polno močjo ali je povsem ustavljen, pri klimi z inverter tehnologijo pa deluje le z močjo, ki je potrebna za doseg in vzdrževanje temperature v prostoru. Kompresor inverterske klima naprave se ob vklopu klime zažene s polno močjo, ko pa se začne temperatura prostora približevati nastavljeni, inverterska klimatska naprava z reguliranjem kompresorja začne zmanjševati njegovo moč, hkrati pa tudi zmanjševati vrtljaje ventilatorja v notranji enoti klima naprave. Če torej ni velike potrebe po hlajenju prostora, kompresor deluje z manjšimi obrati, s čimer se poveča tudi učinkovitost te klimatske naprave.

inverterska klimatska naprava

Razlike med klasično in invertersko klima napravo

  1. Kot že omenjeno, je glavna razlika med klasično in inverter klimo v delovanju kompresorja. Inverterska klimatska naprava ima možnost poljubnega spreminjanja vrtljajev vse od 20 do 160 % – deluje lahko v širokem obsegu moči glede na trenutne potrebe po ohlajanju. Kompresor navadne klime pa lahko deluje le s 100 % ali stoji.
  2. Inverterska klima prostor hitreje ohladi oz. segreje na želeno temperaturo, saj ima frekvenčni regulator, s pomočjo katerega enostavno zviša vrtljaje kompresorja.
  3. Inverter klima ima tudi v zunanji enoti vgrajen mikroračunalnik, s katerim krmili delovanje kompresorja v vseh trenutkih glede na dane delovne pogoje. Navadna klima v zunanji enoti nima dodatne tehnologije.
  4. Ko je prostor ohlajen/segret na želeno temperaturo, se navadna klima naprava izklopi in ponovno vklopi, ko se temperatura spremeni. Inverterska klimatska naprava pa deluje tako, da ob dosegu temperature zniža vrtljaje kompresorja in s tem zmanjša moč hlajenja, s čimer pripomore tudi k za človeka bolj zdravemu ohlajanju.

Katere so prednosti inverterske klimatske naprave?

Pomembna prednost inverterske klima naprave je hitro doseganje nastavljene temperature, pa tudi njeno manjše nihanje. Zaradi tega je bivanje v prostorih prijetnejše in udobnejše, saj inverterska klimatska naprava prilagaja temperaturo izpiha, s čimer se zmanjšajo možnosti za prehlad, glavobol ali druge zdravstvene težave, ki bi jih neustrezno hlajenje lahko povzročilo. Deluje tiho in nemoteče z nizkimi vrtljaji, s čimer porabi veliko manj električne energije in je energetsko varčna. Zato je primerna tudi za nočno delovanje, saj se ne zaganja vedno znova in znova. Poleg učinkovitega hlajenja je njena odlika tudi zanesljiva zmožnost ogrevanja prostorov ob izjemno nizkih zunanjih temperaturah. Inverterska klimatska naprava deluje z manjšo močjo in konstantno, zato je daljša njena življenjska doba. Sicer je začetna investicija v to klima napravo nekoliko višja kot pri navadni, vendar se na dolgi rok razlika v ceni povrne, saj inverterska klima porabi kar 30 % manj energije v eni obratovalni sezoni, s čimer je manjši tudi strošek električne energije. Tako se lahko razlika v ceni povrne že v treh sezonah.

Inverterska klimatska naprava omogoča boljši nadzor nad segrevanjem oz. ohlajanjem prostorov in vzdrževanjem ustrezne temperature. Je prava izbira za vse stanovanjske prostore, saj omogoča optimalno delovanje v vseh temperaturnih področjih in pri vseh režimih delovanja. Tako se boste lahko zanesli na njeno zmožnost vzdrževanja temperatur in uživali v udobju prijetnega ozračja.